Parijs is verboden reisbestemming en Spanje kleurt verder rood

Corona

De FOD Buitenlandse Zaken heeft woensdag weer heel wat reisbestemmingen rood ingekleurd, met name in Frankrijk en Spanje. Onder meer reizen naar de Franse hoofdstad Parijs zijn niet langer toegelaten. Wie daaruit terugkeert, moet net zoals bij alle andere rode zones verplicht twee weken in quarantaine en een coronatest laten afnemen.

Naast Parijs kleuren woensdag nog vijf andere bijkomende departementen in Frankrijk rood. Het gaat om Seine-Saint-Denis, Val-de-Marne, Sarthe, Hérault en Alpes-Maritimes. Reizen naar de departementen Bouches-du-Rhône en Frans Guyana waren al verboden en blijven dat ook. Voorts gaan ook heel wat bijkomende departementen bij onze zuiderburen van groen naar oranje. Bij een terugkeer uit oranje gebieden, zijn een quarantaine en een coronatest aanbevolen.

Ook in Spanje komen er heel wat rode zones bij. Het gaat om de autonome regio’s Cantabrië en La Rioja en de provincies Salamanca, Valladolid en Guadalajara. De autonome regio’s Aragón, Balearen, Baskenland, Madrid en Navarra, net als de provincies Almeria, Burgos, Soria, Barcelona en Lleida, blijven rood. Ook in Spanje kleuren aan aantal bijkomende regio’s oranje.

Daarnaast zijn voortaan ook reizen naar Andorra verboden, net als reizen naar de Kroatische provincies Šibenik-Knin en Split-Dalmatië. Roemenië kleurt nu volledig rood (de regio West was tot dinsdag nog oranje), terwijl in Bulgarije alleen de regio Noordoosten nog rood blijft en Zuidwesten oranje wordt. Tot slot blijft ook Malta nog een verboden reisbestemming.

Maar …
Van de aangekondigde controles voor wie uit een rode zone terugkeert van vakantie, is er nog geen enkele uitgevoerd. En ook de “strenge straffen” die minister De Backer en Karine Moykens aankondigden, blijken een losse flodder te zijn! Volgens Moykens zouden “reizigers uit rode zones die zich niet laten testen binnen de 48 uur voortaan gecontacteerd worden door de contactonderzoekers”. Bovendien zou er voor de écht hardleerse toeristen “sanctionering mogelijk zijn”: boetes die kunnen oplopen tot 4.000 euro, zelfs een celstraf van een half jaar behoort tot de mogelijkheden. Maar niet dus, want nauwelijks enkele dagen later moeten ze hun forse uitspraken inslikken want de eigenlijke verantwoordelijkheid voor sancties ligt bij het Agentschap Zorg en Gezondheid en daar horen we dat “boetes voorlopig niet aan de orde zijn, wel sensibilisering”. Dus, een controle die er geen is, een boete die er geen wordt, een sanctie die niet uitgesproken wordt, een tracering die niet gebeurt, wie uit rode gebieden komt doet maar waarin hij of zij zin heeft, en wie er naartoe wil en er is geen vliegtuig, gaat naar Eindhoven of Schiphol (Amsterdam). En daarmee kunnen we met zekerheid stellen dat het aantal rode toeristen dat in België rondloopt zonder zich te laten testen, hoe dan ook in de duizenden loopt. Dus ook Truienaren. En de overheid … doet niks, toch zeker niet voor 4 september. En dan is de vakantie al een week gedaan!

Geen reacties

Deel jouw reactie met de bezoekers van Truiensnieuws.be

Corona
Recordaantal coronapatiënten in onze ziekenhuizen, 132 doden in één dag

Nooit eerder lagen zoveel coronapatiënten in ons land in het ziekenhuis. Volgens de voorlopige gegevens op het online dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano worden momenteel 5.924 bedden in onze ziekenhuizen bezet door COVID-patiënten. Dat zijn er meer dan op 6 april tijdens de eerste golf, toen sprake was van een recordaantal …

Corona
1
“Virus voelt zich als een vis in het water: u bepaalt of de mensen nog in ziekenhuizen verzorgd kunnen worden”

“Deze periode is een van de moeilijkste van de pandemie. In deze gure herfst gedijt het virus het best. Het virus voelt zich als een vis in het water. Dit wordt onze belangrijkste beproeving om het virus te overwinnen.” Met deze woorden opende viroloog Steven Van Gucht de persconferentie van …

Corona
Sint-Truiden voert coronamaatregelen van Vlaamse Regering vervroegd in

Sint-Truiden voert als tweede Limburgse gemeenten de coronamaatregelen vervroegd in. In Houthalen-Helchteren gelden ze vanaf woensdagmiddag 12 uur, in Sint-Truiden gaan ze in om 18 uur. De nieuwe maatregelen die de Vlaamse regering maandagavond afkondigde, gaan officieel pas vrijdagavond om 18 uur in. Toch klinken hier en daar al de …

%d bloggers liken dit: