Om het frisser te hebben, zijn er mensen die hun mondmaskers n de diepvries steken. Dat werd op de persconferentie ten stelligste afgeraden. Bovendien hebben we ook de laatste cijfers voor Sint-Truiden waaruit blijkt dat de verhoging van de besmettingen enkel te wijten was aan de positieve controle van de Kosovaren van Gilen

.

“De R-waarde voor ons land bedraagt momenteel 1,12 maar verschilt sterk van provincie tot provincie”, aldus Van Gucht. “De R-waarde in Brussel en de gebieden daarrond is het hoogst. Ook aan de andere kant van de taalgrens, meer bepaald in Luik en Henegouwen, is het reproductiegetal het hoogst.”

“Een negatieve coronatest betekent niet dat je niet meer in quarantaine moet gaan”, zegde Van Gucht op de persconferentie. “Quarantaine blijft hoe dan ook de norm. Tijdens die periode kan je een tweede test ondergaan, ongeveer negen dagen nadat je de eerste test liet uitvoeren. Als deze eveneens negatief is, dan kan bekeken worden om de quarantaineperiode in te korten.”

“Het dragen van een mondmasker is bij dit weer niet aangenaam maar toch moeten we volhouden”, vindt Antoine Iseux van het Crisiscentrum. “Kies voor een papieren mondmasker of eentje dat gemaakt is uit een lichtere stof. Als het vochtig wordt, bijvoorbeeld door zweet, verwijder dan het masker en zet een nieuw exemplaar op. Leg het masker ook niet in de diepvries of maak het niet nat: de kwaliteit van het masker neemt af.”