In CC de Bogaard kunnen terug voorstellingen plaatsvinden met 200 personen, de augustuskermis mag dan toch doorgaan, parkeerplaatsen in de winkelstraten worden terug vrijgegeven en de verplichting om het mondmaskers te dragen in het openbaar wordt versoepeld in de Truidense binnenstad. Sint-Truiden leert de voorbije week leven met het virus…

“Alleen voor de gemeenteraad worden de regels strenger. De gemeenteraad van 31/8, met maximum 35 gemeenteraadsleden en in juni nog mooi live georganiseerd met 1.5 m afstand tussen de raadsleden, mag volgens het besluit van Burgemeester Heeren niet weer zo georganiseerd worden. Digitaal wordt verplicht. Terwijl in de stad de regels worden versoepeld om de stad te laten herademen, knijpt de burgemeester de keel van de gemeenteraad dicht”, zegt sp.a-fractieleider Gert Stas.

Waarom dit onlogisch besluit? Een digitale gemeenteraad bemoeilijkt spontane tussenkomsten, micro’s van vervelende raadsleden kunnen makkelijk afgezet worden  zoals de laatste keer ook gebeurde, raadsleden zien elkaars reacties niet, geheime stemmingen zijn niet mogelijk, het vragenhalfuurtje voor burgers is schier onmogelijk, kortom: het is geen waardige vervanger om de stem van de Truienaar te laten klinken.

“Daarenboven kunnen de gemeenteraadsleden zelfs niet eens meer zelf stemmen. ‘Voor het gemak‘ stemmen de fractieleiders (Peter Vandam, Serge Gumienny, Mieke Claes, Bert Stippelmans en Gert Stas, n.v.d.r.) voor hun hele fractie. Dat is vooral gemakkelijk om dissidente stemmen binnen de eigen partij monddood te maken. Gemeenteraadsleden werden de voorbije jaren steeds meer herleid tot stomme stemmachines, nu mogen ze nog niet eens meer zelf op het knopje duwen”, klaagt Stas de toestand verder aan.

“De burgemeester versoepelt de regels en vreest precies enkel Corona in de gemeenteraad, of zijn het misschien de vragen en voorstellen van de oppositie die te besmettelijk zijn”, vraagt hij zich openlijk af! In elk geval, wie iets van de gemeenteraad wil opvangen, zal zich achter zijn computer of tablet moeten zetten. Wel één voordeel: je mag roepen en tieren zoveel je wil, niemand kan je het zwijgen opleggen, als je geen gemeenteraadslid bent.