Het blijft natuurlijk hout vasthouden, maar na een meer dan turbulent jaar waar corona tal van slachtoffers in onze stad maakte, ligt er geen enkele coronapatiënt meer in het Sint-Trudo Ziekenhuis.

Dat is uiteraard geen garantie op het feit dat er nu geen gevallen meer gaan komen. Zeker niet, maar het is een mijlpaal. Onthoud dis 1 juni 2021, de dat dat ons ziekenhuis kon melden dat er 0 patiënten op de corona-afdeling lag.

Het is niet overal zo dat de ziekenhuizen kunnen ademhalen. Het ZOL is wel het enige ziekenhuis in Limburg waar de druk op intensieve zorgen zo hoog blijft, namelijk 15 patiënten op intensieve. Andere operaties moeten daardoor uitgesteld worden, en dat is voor de bevolking moeilijk te snappen als ze hoort dat elders de cijfers zo gunstig zijn. Met ernstige woordenwisselingen tot gevolg. Zo liggen in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt nog maar zes patiënten op intensieve.

Een duidelijke verklaring voor de hoge cijfers in Genk is er niet. Of toch? Heeft het feest na de bekerviering van KRC Genk een rol gespeeld? Dat kan uiteraard niemand bewijzen. Maar feit is wel dat er twee weken geleden een groot event in Genk was waarbij de coronaregels niet werden gerespecteerd, zeg maar uit voerbalgekte compleet overboord gegooid werden en dat de ziekenhuiscijfers in Genk vandaag slechter zijn dan in de rest van de provincie. Wellicht staan de Brugse ziekenhuizen ook nog dergelijke zure oprispingen te wachten.

Daarom de gouden raad: blijf jezelf en anderen beschermen tot we een voldoende hoge vaccinatiegraad bereikt hebben. Want het virus wordt niet verspreid door Marsmannekes of kabouters, maar door mensen van vlees en bloed die de hygiënische maatregelen op de schop zetten.