Of er in België iemand gelukkig zal zijn met de beslissing van de regering, durven we te betwijfelen. Maar we zullen het ermee moeten doen. De aangekondigde versoepelingen van april worden uitgesteld. De premier De Croo (Open Vld) gaf meer uitleg over alle beslissingen van het Overlegcomité tijdens een persconferentie om 18.30 uur.

Het is de bedoeling van de regering om
-na de Paasvakantie alle leerlingen terug naar school te laten gaan
-op 1 mei cafés en restaurants te openen.

En daarvoor moeten we de buikriem aanhalen. De regering nam daarom de volgende maatregelen:

-Het buitenplan, dat zou ingaan op 1 april, wordt uitgesteld naar een latere nog te bepalen datum. Concreet betekent dat onder andere dat er nog geen culturele evenementen tot 50 personen mogelijk zullen zijn vanaf 1 april, dat de pretparken de deuren die dag nog niet mogen heropenen en dat jeugdactiviteiten nog altijd mogen doorgaan maat buiten en met maximaal 10 personen.

-Wat kampen tijdens de paasvakantie betreft, werd door het Overlegcomité beslist dat die met maximaal tien aanwezigen mogen plaatsvinden, en dat overnachtingen niet kunnen: het worden dus dagkampen en voor jongeren tussen 12 en 18 jaar moeten alle activiteiten in de buitenlucht plaatsvinden, ook voor -12-jarigen geldt dat, tenzij het echt niet anders kan.

-Daarnaast grijpt het Overlegcomité in op het openbaar vervoer. Op vakantiedagen en in het weekend zullen passagiers ouder dan 12 jaar vanaf 3 april op de treinen naar toeristische bestemmingen alleen op de plaatsen aan het raam mogen zitten om op die manier de drukte op de treinen te verminderen.

-Over het onderwijs werd beslist dat de regionale onderwijsministers tegen maandag met een plan moeten komen om de besmettingen in de scholen te drukken. Ze loeten hun huiswerk dus overdoen. Er waren al enkele punten door Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) beslist, namelijk om mondmaskers te verplichten voor kinderen van het vijfde en zesde studiejaar en de schrapping van de plannen om de tweede en derde graad van het middelbaar onderwijs eventueel de week voor de paasvakantie al opnieuw voltijds contactonderwijs te laten volgen. De extra maatregelen die maandag afgeklopt worden, moeten zo snel mogelijk ingaan. En als de scholen na de Paasvakantie volledig opengaan, zal dat gebeuren met een doorgedreven vorm van screening van de leerkrachten en in een tweede fase ook van de leerlingen.

-Telewerk blijft verplicht en voor werknemers die niet kunnen telewerken, komen er vanaf maandag doorgedreven vormen van testing.

-Het reisverbod op niet-essentiële reizen wordt verlengd tot 18 april.

-Alle andere bestaande maatregelen, inclusief de avondklok, worden verlengd tot 30 april.

Die maatregelen moeten het volgens minister-president Alexander De Croo mogelijk maken om vanaf 19 april de scholen opnieuw volledig te openen en op 1 mei onder meer ook de horeca weer te heropenen.

Maar de allerbeste manier om het aantal besmettingen en hospitalisaties te doen dalen zijn niet de maatregelen van de regering, is nog steeds de regels handhaven, zoals die voorgeschreven zijn, handhaven: masker dragen, afstand houden, buiten afspreken, handen ontsmetten, bubbel respecteren, verplaatsingen vermijden.