De werken op de Pukkelpopweide zijn voor zeker twee dagen stilgelegd en ook de ticketverkoop is door de organisatie offline gehaald. Aanleiding is de beslissing van de regering waardoor niet-gevaccineerde bezoekers zich meerdere keren moeten laten testen met een PCR-test.

Mondmasker en anderhalve meter hoeven op Pukkelpop niet als men er het Covid Safe Ticket toepast, dat wil zeggen dat men ofwel gevaccineerd is ofwel een negatieve pcr-test op zak heeft. Die pcr-test is maar 24 uur geldig, en dat is te weinig voor vier dagen vrij feesten zodat er in tussentijd een nieuwe test moet afgenomen worden. En sneltesten mogen niet gebruikt worden wegens te onnauwkeurig. Pukkelpop zit dus met een groot probleem, een probleem dat ze al van maandag kennen.

Deze maatregel is al bekend van maandag maar vandaag pas vraagt Pukkelpop aan de overheid opheldering. In afwachting hiervan worden de werkzaamheden op het terrein voorlopig opgeschort. Pukkelpop vertrouwt erop dat op korte termijn deze duidelijkheid zal verschaft worden.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke is categoriek: Pukkelpop is sinds dinsdagavond op de hoogte van de precieze afspraken over de organisatie van evenementen en de werking van het covid safe ticket.

Het is nog te vroeg om over een afgelasting te spreken maar in het geval van afgelasting zullen de tickets niet terugbetaald worden maar de kopers krijgen een tegoedbon.

Huisartsenvereniging Domus Medica deed een korte bevraging bij huisartsenpraktijken en test- en triagecentra en stelt sinds begin juli een stijging vast van het aantal patiënten met symptomen. “Dat komt deels door de vele reistesten, maar de laatste weken zien we ook een stijging in hoogrisicocontacten”, zeggen de huisartsen die al vaker e vinger aan de pols hadden in deze coronacrisis. De huisartsen vragen aan de politiek om ook de moed te hebben om dergelijke mega-evenementen voorlopig niet te laten passeren, zoals Tomorrowland, waar de burgemeesters wel die politieke moed hadden. Maar in Hasselt blijkbaar (nog) niet.