Het verhaal van Eva Raeymaekers. Zij en nog enkele Truiense vrijwilligers trokken met een karrenvracht hulpmiddelen naar Esneux. Haar zeer menselijk verhaal, zoals ze het op Facebook zette,willen we je niet onthouden.
210722-esneux2

Met een wagen vol donaties kwamen we na 50 minuten rijden in het zwaar getroffen Esneux (waarvan Tilff een gehucht is) aan. We reden toevallig door het dorpje Hony, waar het ganse dorpscentrum overspoeld werd. Een eindeloze aaneensluiting van stoepen vol kapotte persoonlijke spullen. Mensen waren (nog steeds) aan het kuisen, een brandweerkorps bood hulp,… Troosteloos… We waren zwaar onder de indruk. Een vrouw wou graag een flesje water maar we merkten al gauw dat het haar vooral om het luisterend oor te doen was. Ze vertelde dat het water 2,30m hoog stond, een stukje boven het vensterraam van de living. Alles op het gelijkvloers was verloren. “Een ramp van nooit eerder geziene proporties”, zei ze. Ondanks alle miserie waren de getroffenen erg geïnteresseerd in van waar we kwamen en zeer dankbaar voor onze hulp.

We reden verder naar het depot van de gemeente Esneux. Dirk en Peter waren daar reeds een kleine vrachtwagen vol goederen en voedsel gaan brengen. Ook daar werden we met open armen en zeer veel dankbaarheid ontvangen! Iedereen was erg vriendelijk en blij met de broodnodige donaties. Op een mum van tijd werd de auto leeggeladen door de vrijwilligers en de spullen op de juiste plaats gezet. Ze hebben een zaal voor de voeding en een sporthal voor de andere spullen. Mensen uit Esneux, Tilff, Hony enz… kunnen ter plaatse dingen komen halen. Maar (en dat vonden we een zeer goed systeem!) de voeding, water, hygiënische producten, enz… worden ook verdeeld via een camionette die naar de getroffen dorpen rijdt. “Mensen geraken vaak niet tot in het verdeelcentrum omdat ze geen vervoer meer hebben of gewoonweg de energie niet meer hebben”, wist de verantwoordelijke ons te zeggen. Twintig minuten na onze aankomst werd de camionette door vrijwilligers ingeladen. We zagen ook spullen dat jullie gedoneerde goederen in de camionette worden ingeladen, zoals grote flessen water, toiletpapier, conserven, hygiënische producten enz.
210722-esneux1

Een gesprek met de verantwoordelijke maakte ons duidelijk dat men zeer blij is met elke hulp die ze krijgen. Op een bepaald moment zaten ze zelfs bijna zonder eten om te kunnen uitdelen. Ze vertelde ons dat de grotere gemeentes en ook de “bekende getroffen plaatsen” zoals bijv. Pepinster veel hulp krijgen. Maar dat zijzelf, als kleine gemeente, (nog) niet de nodige hulp krijgen vanuit de hogere overheid. Alles is momenteel lokaal georganiseerd, door de gemeente zelf. Ze was dankbaar dat wij kozen voor hen, als kleinere en “onbekende” gemeente in deze ganse ramp. In de getroffen dorpen is er momenteel maar af en toe electriciteit. Het kraantjeswater is nog niet drinkbaar.

We namen afscheid met de belofte om binnen een paar dagen terug te komen met de rest van jullie schenkingen. Ze drukten ons op het hart dat ze ons dan opnieuw met open armen gaan ontvangen.
En dan reden we naar huis, met het besef dat we een stukje van de Bevingse en Truiense warmte in het mooie, maar oh zo zwaar getroffen Esneux, hebben kunnen achterlaten. Diep onder de indruk van het menselijke leed en de immense omvang van deze ramp.
Dank u voor jullie donaties!
Eva Raeymaekers