Vanaf 5 januari 2021 zouden we kunnen beginnen vaccineren. Premier Alexander De Croo (Open Vld) sprak duidelijk voor zijn beurt en liet dat woensdag al weten. Donderdagochtend kwamen de ministers van Volksgezondheid samen voor een overleg over de vaccinatiestrategie in ons land om de beslissingen te nemen die eerder op de week al publiek gemaakt werden. In wat voor land leven we toch!
Dit is de volgorde waarin de Belgen zullen gevaccineerd worden
- Bewoners en personeel in woonzorgcentra voor ouderen, gevolgd door collectieve zorginstellingen, met inbegrip van de vrijwilligers.
- Zorgprofessionals in ziekenhuizen en zorgprofessionals die in de eerste lijn werken. Deze categorie omvat alle personen die een hoog risico op besmetting lopen door nauw contact met Covid-19-patiënten in het kader van hun beroepsactiviteit.
- Andere medewerkers in ziekenhuizen en gezondheidsdiensten zoals vaccinatie- en kankerscreening centra, Kind & Gezin,…. Deze categorie omvat alle personen die in het kader van hun beroepsactiviteit een lager risico op besmetting lopen.
- Personen van 65 jaar en ouder, ofwel zonder onderscheid, ofwel in aflopende leeftijdscategorieën, afhankelijk van de beschikbaarheid van het vaccin.
- Personen van 45-65 jaar met specifieke aandoeningen: obesitas (BMI ≥ 30), diabetes, hypertensie, cardiovasculaire ziektes, chronische long-, nier- en leverziekten en hematologische maligniteiten tot 5 jaar na de diagnose en alle recente solide kankers (of recente kankerbehandelingen).
- Personen die een essentiële maatschappelijke en/of economische
De vaccinaties zullen in fasen verlopen, afhankelijk van het beschikbare aantal vaccins.
Fase 1a
In de eerste fase 1a zullen de 600.000 dosissen van het Pfizer/BioNtech-vaccin die begin januari mogelijk al beschikbaar zijn, dienen voor de bewoners van de woonzorgcentra en het zorgpersoneel. Die vaccins moeten bewaard worden op zeer lage temperatuur (-75 graden Celsius) en zullen in de wzc’s en ziekenhuizen zelf toegediend worden.
Men verwacht de eerste vaccins in januari. Pfizer BioNtech zal de eerste vaccins afleveren, ongeveer 600.000 dosissen (voor 300.000 mensen). De vaccins van Pfizer moeten in twee dosissen gegeven worden, met drie weken tussentijd.
Fase 1b
In fase 1b zullen meer vaccins die op lage temperatuur bewaard kunnen worden, ingezet worden voor 65-plussers en risicopatiënten. Zij zullen een vaccin krijgen in triage- en vaccinatiecentra, en in grootschalige vaccinatiecentra. De bedoeling is dat in deze fase vaccins die gebruikt worden die in de koelkast bewaard kunnen worden.
Fase 2
De tweede fase kan starten als er een voldoende voorraad aan vaccins beschikbaar is. Dan zullen de laagrisicopatiënten in aanmerking komen. Mogelijk kan vaccinatie in die fase ook in bedrijven en scholen plaatsvinden.
Hoe ziet de kalender voor vaccinaties er nu precies uit? Er zijn nog onzekerheden over de timing van beschikbaarheid, en de precieze werking van de vaccins per doelgroep. De hoop bij het FAGG is dat tegen maart-april – als alles goed gaat – een versnelling in de productie van de vaccins zal plaatsvinden en de verschillende fases samen kunnen plaatsvinden.