Het aantal positieve coronatests lijkt opnieuw af te vlakken. “Er is in elk geval geen forse stijging zoals in een aantal ons omringende landen. Maar wellicht duiken we pas in maart onder de alarmdrempel voor het aantal”, zegde viroloog Steven Van Gucht vandaag op de persconferentie van het gezondheidsinstituut Sciensano ziekenhuisopnames.

“De recente stijging was grotendeels te wijten aan het effect van terugkerende reizigers”, zegde viroloog Steven Van Gucht. “Het aantal testen lijkt af te toppen, terwijl het percentage positieve testen blijft dalen. Ook het aantal hospitalisaties neemt af, maar er blijft wel veel druk op de zorgt.”

“Het glas is zowel halfvol als halfleeg”, concludeert Van Gucht dan ook na de kerstvakantie. “Op het reizen na hebben we de kerstperiode goed verteerd. We kijken nu wel aan tegen een plateaufase.”

Van Gucht wijst erop dat uit cijfers blijkt dat we weer even mobiel zijn als begin december. Dat heeft toen mee bijgedragen tot een toename van de verspreiding. “Het evenwicht tussen de strengheid van de maatregelen en de controle van het virus blijft een wankel gegeven”, merkt hij dan ook op.