Verplichte quarantaine als je uit rood komt, vrijwillig uit oranje en geen bij groen

Corona

De verschillende regeringen van ons land hebben beslist dat er een ‘formeel reisverbod’ komt voor ‘rode zones’, zoals regio’s of steden die lokaal in lockdown zijn gegaan. Wie toch afreist, moet bij de terugkeer verplicht getest worden en in quarantaine.

België zal de Europese kaart verdelen in rode, oranje en groene zones. Dat betekent dat binnen één land verschillende reisbeperkingen van toepassing kunnen zijn. We gaan dus op reis volgens de kleuren van de verkeerslichten.

Rode zones zijn steden, gemeenten of regio’s die opnieuw in lockdown zijn geplaatst, zoals vandaag enkele regio’s in Noord-Spanje, of die door de federale evaluatiecel ‘Celeval’ tot een zone met een zeer hoog risico worden gerekend. Tijdens het Overlegcomité zijn de verschillende regeringen van ons land overeengekomen dat er voor die regio’s een formeel reisverbod komt.

‘Reizigers die uit die rode gebieden terugkeren worden behandeld als ‘hoogrisicocontacten’, wat betekent dat ze verplicht getest en in quarantaine moeten’, lichten de diensten van premier Wilmès in een persbericht toe.

De federale evaluatiecel (Celeval) zal regio’s in de 31 landen waar Belgen in principe naartoe mogen reizen (Europese landen en/of Schengenzone) kleurcodes geven: rood, oranje of groen. Als ‘Celeval’ een ‘hoog gezondheidsrisico’ vaststelt, wordt die regio een ‘oranje zone’. Reizen naar oranje zones worden door België sterk afgeraden. Wie toch terugkeert uit een oranje zone zal gevraagd worden om zich te laten testen en in quarantaine te gaan. Hier is dus geen verplichting aan de orde.

Groene zones zijn dan regio’s of landen waar er geen of een laag gezondheidsrisico is. Voorzorgsmaatregelen nemen en hygiënische voorschriften volgen blijft ook in de groene zones erg belangrijk.

De zones zullen op de website van Buitenlandse Zaken gepubliceerd worden. Zo gauw deze kaart er is, zullen we ze ook publiceren, maar bij publicatie van deze informatie was men op Buitenlandse Zaken … nog aan het kleuren.

Maar een aantal vragen blijft.

  • Hoe weet de overheid of je uit een rood, oranje of groen gebied in Spanje komt? Welke verplaatsingen je in Spanje deed?
  • Een gebied kan van kleur veranderen terwijl je weg bent, en dan?
  • Wettelijk zou verplichte quarantaine niet kunnen, dus moet er een nieuw decreet geschreven worden
  • Welke bevoegdheden heeft de Sanipo (de sanitaire politie in de luchthavens)?
  • Wie bepaalt de kleuren voor een regio, want niet alle buitenlandse regeringen zijn even betrouwbaar?

Kortom, voor de eerste terugkeerders in quarantaine gaan, zullen er nog veel vakantiegangers zonder controle weer naar het binnenland gestuurd worden.

 

Geen reacties

Deel jouw reactie met de bezoekers van Truiensnieuws.be

Corona
Persconferentie Sciensano: “Wees voorzichtig met ouderen”

Sciensano geeft vanaf deze week nog één personferentie in plaats van de drie per week de voorbije maand. De belangrijkste elementen van deze persconferentie zetten we even voor u op een rij. We zien een kleine versnelling in toename. We komen met 847 nieuwe coronabesmettingen in de buurt van het hoogtepunt …

Corona
R-waarde stijgt nog steeds in Sint-Truiden

Tussen 1 september en 7 september is het gemiddelde aantal coronabesmettingen opgelopen tot 547,4 per dag. Dat is een stijging met 22 procent tegenover vorige week. Dat valt af te leiden uit de voorlopige gegevens van het online dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano. Voor de zesde dag op rij toont het …

Corona
Aantal besmettingen en ziekenhuisopnames nemen toe

  Het aantal coronabesmettingen blijft stijgen tot gemiddeld 502,1 per dag, in de jongste week waarvoor geconsolideerde cijfers beschikbaar zijn (de periode van 30 augustus tot en met 5 september). Het gaat om een stijging van 13 procent. Dat blijkt uit de recentste gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano woensdag. In totaal …

%d bloggers liken dit: