Uit de dagelijkse cijferupdate van Sciensano blijkt dat er iets minder patiënten in het ziekenhuis liggen en worden opgenomen met het coronavirus. Het aantal besmettingen blijft stijgen. Je zou dus zeggen, aan de grenzen is er een betere controle met “een verklaring op eer”. Is er nog een groetere vorm van vrijblijvendheid? En dus ‘zijn goesting doen’?

Het aantal patiënten met het coronavirus in de ziekenhuizen is lichtjes afgenomen. Er zijn nu 1.810 mensen (-1 procent) gehospitaliseerd, 316 patiënten (-2 procent) hebben intensieve zorgen nodig. Dat blijkt zaterdagochtend uit de meest recente cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Tussen 23 en 29 januari zijn dagelijks gemiddeld 120 nieuwe patiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. Dat is een daling van 6 procent in vergelijking met de zeven dagen voordien.

210130-cijfersHet aantal besmettingen blijft stijgen. Tussen 20 en 26 januari werden er dagelijks gemiddeld 2.254 nieuwe besmettingen geregistreerd, een stijging met 14 procent in vergelijking met de periode voordien. In totaal raakten in ons land al 705.120 mensen besmet met het virus, 2.683 meer dan gisteren.

Nog in de periode van 20 tot 26 januari stierven dagelijks gemiddeld 50,3 mensen aan de gevolgen van een besmetting met het virus. Dat is een daling van 1,4 procent in vergelijking met de week voordien. In totaal zijn in ons land 21.018 mensen overleden aan de gevolgen van een besmetting, een stijging met 35.

In totaal hebben al 259.000 mensen in ons land een eerste dosis van het coronavaccin gekregen.

De Limburgse cijfers blijven zorgelijk! Sint-Truiden zit met 1.948 besmettingen dicht bij de 2.000 en kreeg er gisteren 39 bij! Dan doen Hasselt (2.485, +20) en Genk (3.322, +21) beter, maar ook niet echt goed. Nieuwerkerken (+0), Wellen en Heers (+1), Gingelom (+2), Borgloon (+3) en Kortessem (+4) kennen wisselende cijfers. Het ziet ernaar uit dat Sint-Truiden weer het epicentrum van de besmetting wordt. Maar we moeten hoopvol blijven, ook al zijn de feiten dat niet. Vorig jaar werd ons op de mouw gespeld dat deze pandemie na de zomer wel uit het land zou zijn. Niet dus. In het najaar werd ons de wortel van de vaccins voorgehouden, dan zou alles beter worden. Niet dus. De beste remedie is en blijft zich aan de richtlijnen houden en toeristen die naar Tenerife reizen omdat dat goed is voor hun reuma per kerende terug naar huis te sturen met een boete van 250 euro elk. Want dat is een bewijs van lef, domheid of gezondheidscriminaliteit! En als dan niet gebeurde, dan scheelt er veel aan de controle zo niet alles!