“De besmettingen met het aantal coronavirus hebben een plateau bereikt op een te hoog niveau”. Dat zegt viroloog Steven Van Gucht. “De curve zal binnenkort een kant kiezen, naar boven of beneden. De kaarten liggen daarbij in onze handen, het zal nu vooral zaak zijn om door te zetten.”

Dat was de waarschuwing van viroloog Steven Van Gucht aan de bevolking tijdens de persconferentie van het Nationaal crisiscomité deze middag. “De belasting op onze ziekenhuizen blijft nog steeds te hoog. De curve zal binnenkort kiezen: naar beneden of naar boven. De kaarten liggen in onze handen. Het koude en natte weer ontmoedigt ons om buiten af te spreken, maar weersta alstublieft aan de verleiding om thuis af te spreken met anderen. Als je het toch doet, beperk het dan tot je ene knuffelcontact. We weten dat het virus zich binnen over een verdere afstand kan verspreiden dan buiten. Denk dus aan een goede verluchting, bijvoorbeeld om het uur de ramen openzetten of continue meerdere vensters op kipstand te laten staan. Dat is lastiger in de winter, maar besef: de komende maanden worden het moeilijkst voor ons, maar het makkelijkst voor het virus.”

“Behalve in Limburg neemt het aantal nieuwe besmettingen in alle Vlaamse provincies opnieuw toe”, aldus Steven Van Gucht, die door de afwezigheid van de Franstalige woordvoerder Yves Van Laethem de cijfers deze keer zowel in het Nederlands als het Frans gaf. “In West-Vlaanderen gaat het om de hoogste stijging, met liefst 18 procent, maar ook in Vlaams-Brabant (+5%), Oost-Vlaanderen (+4%) en Antwerpen (+1%). Op nationaal vlak bevinden we ons op een plateau waarbij de cijfers niet langer dalen. Jammer genoeg bevindt dat plateau zich op een te hoog en onveilig niveau.” Gelukkig stijgen de cijfers bij ons in Limburg – in tegenstelling tot in Nederland en Duitsland – nog niet.”

“Geef al je contacten waarheidsgetrouw door”
Ook Karine Moykens, hoofd testing & tracing in ons land, nam vrijdag het woord op de persconferentie. “Sinds enkele maanden zetten we in op een goede contactopsporing, die snel volledig en juist moet zijn. Alleen op die manier kunnen we verspreiding van besmettingen tegengaan. Laatste maanden weren verbeteringen aangebracht om alles efficiënter te laten verlopen, maar ook u kan hieraan helpen door al je contacten waarheidsgetrouw door te geven. Een persoon die positief test, geeft gemiddeld 2,2 contacten door. Ik blijf de oproep herhalen om ook u nauwe contacten door te geven als u gecontacteerd wordt door ons, zodat ook zij zich kunnen laten testen. En neem ook bij de minste symptomen contact op met uw huisarts. Nu gaat nog te vaak kostbare tijd verloren”, riep Carine Moykens de bevolking op.