Jef Odeurs is 40 jaar lid van de Commanderie. In zijn 37e jaar was hij een van de jongste maarschalken ooit. Jef is landbouw- en scheikunde-ingenieur en velen zullen zich hem herinneren als leerkracht in de vroegere Tuinbouwschool (nu Hasp-O Stadsrand) in Sint-Truiden. Daarnaast was Jef ook fruitteler en zeer actief binnen de Belgische Fruittelersorganisatie (BFO-OFB) en de Limburgse Vriendenkring van bio-ingenieurs. Tijdens zijn actieve periode was hij ook nog lid van de Raad van Bestuur en voorzitter van de toenmalige BFV.

  • door Jos Lacroix

Momenteel is Jef Odeurs de maarschalk met de meeste jaren op de teller. Het was Jef die met de idee kwam om jaarlijks het primeurfruit, appelen en peren van Haspengouw, aan de koning aan te bieden. Maar via zijn goede relaties met het VBT, de koepel boven alle groente- en fruitveilingen van ons land, zorgde hij ervoor dat de stad op 27 september 1977 een zevende reus kreeg, namelijk Elsanta, genoemd naar dé aardbei van de jaren ’90.  Gedurende vele maanden trok hij ten strijde voor een fruitmonument op de rotonde van Staaien, dat er uiteindelijk wegens geldgebrek vanwege het stadsbestuur niet kwam. Binnen de Commanderie was Jef Odeurs ook nog voorzitter van 2008 tot 2009 en momenteel is hij maarschalk-kanselier, belast met het bijhouden en beheer van het materiaal van de Keizerlijke Commanderie.

Aan een viering had Jef nooit gedacht, bescheiden zoals hij steeds is en was, geen tafelspringer maar een gedegen fruitkenner die ook op het internationale toneel zijn rol speelde tijdens de vaststelling van de Europese oogstvooruizichten.

Toen Jef de Commanderie vervoegde, was die organisatie nog maar 9 jaar jong. In die zin is Jef, naast Firmin Aerts onze eregrootmaarschalk, het geweten van de Commanderie, een man die extremen schuwt en steeds het compromis zoekt. Hij is het schoolvoorbeeld van een maarschalk van de Keizerlijke Commanderie: maarschalk word je niet uit ambitie maar omdat je gevraagd wordt. Maarschalk ben je niet uit prestatiedrang maar uit liefde voor het fruit en voor Haspengouw. Maarschalk zijn is geen taak of opdracht, maar een eer.