Donderdag 1 december is de nieuwe expo ‘Waar schuilt eenzaamheid’ in Museum DE MINDERE in Sint-Truiden geopend. Centraal staan sprekende woorden en beelden die eenzaamheid zo herkenbaar mogelijk in beeld brengen. De expo is het resultaat van persoonlijke verhalen en ervaringen van Truienaren. Het project kwam tot stand in een samenwerking tussen Avansa Limburg, het Zorgbedrijf, museum DE MINDERE en het lokaal bestuur Sint-Truiden.

Eenzaamheid is van alle tijden en van iedereen. Met de expo willen de initiatiefnemers aandacht vragen voor deze problematiek. “Met Avansa Limburg willen we een grotere woordenschat en beeldbank om deze gevoelens bespreekbaar te maken”, vertelt vormingswerker Karolien Nouwen. “Bij Avansa Limburg creëerden we die via workshops waarbij we bewust doorsnee mensen een platform gaven om met hun eigen ervaringen creatief aan de slag te gaan. Journaliste en auteur Laura Massoels bracht verhalen rond eenzaamheid naar boven in een workshop creatief schrijven. Fotograaf Hans Put leerde de groep dan weer pakkende beelden maken bij de verhalen over eenzaamheid. De combinatie van woord en beeld resulteerde in deze pakkende expo.”

(Lees verder onder de foto)

Warme plaats 

“De verhalen, woorden en beelden uit deze workshops verdienen een warme plaats om tentoon te stellen”, vult Peter Preuveneers aan. “Wij werken graag mee aan deze productie want het museum is een ontmoetingsplaats voor mensen die interesse hebben in de thema’s ‘grote vriendschap voor mens en dier’, ‘respect voor de natuur’ en ‘vrede en rechtvaardigheid’.  De expo past daarom volledig bij het concept ons museum”, besluit de medewerker van De Mindere.

Expositie ‘Waar schuilt eenzaamheid?’

Tot 15 maart 2023 in museum DE MINDERE, Capucienessestraat 3, Sint-Truiden

Foto’s © Museum De Mindere