Gisteren, dinsdag 3 oktober, vond de 31ste actie Cleanhouse plaats onder leiding van Parket Limburg.  De operaties Cleanhouse beogen het detecteren en vervolgens opruimen van cannabisplantages binnen onze provincie. In Sint-Truiden werd er een grote actieve plantage gevonden.

Aan deze actie Cleanhouse namen de meeste politiezones deel, net als de Civiele Bescherming, Fluvius en De Watergroep. De politie viel binnen op 7 locaties in de provincie Limburg. Zij troffen 3 cannabisplantages aan. In Sint-Truiden werd een actieve plantage van een 800-tal planten gevonden in een loods aan de Luikersteenweg. In Dilsen-Stokkem werd op Hazekamp een cannabisplantage aangetroffen waar recent een 130-tal planten geoogst waren. In Lutlommel werden een 1000-tal stekken van cannabisplanten aangetroffen alsook een droogruimte en een hoeveelheid gedroogde marihuana. In Tessenderlo werd een kleine plantage gevonden van een 40-tal planten in een serre aan de Kanaalweg.  Op de locaties van de plantages werd eveneens diefstal van elektriciteit en drinkwater vastgesteld. “Dit is zeer gevaarlijk voor de omwonenden en kan leiden tot ernstig brandgevaar”, aldus de woordvoerder van het parket. Bij de acties werden 2 personen van hun vrijheid beroofd. Zij werden vandaag voorgeleid bij de Hasseltse onderzoeksrechter die besloot om hen aan te houden en te laten overbrengen naar de gevangenis. De onderzoeken worden verdergezet en kunnen later nog tot bijkomende arrestaties leiden.

Waakzaam

Parket Limburg roept verhuurders op om waakzaam te zijn bij het afsluiten van huurcontracten. “Het kan van groot belang zijn om in het huurcontract te laten opnemen dat de verhuurder bij vermoeden van misbruik het recht heeft om toezicht te houden op de woning en de woning te betreden. Het opzetten van cannabisplantages in een huurwoning kan tot grote risico’s leiden inzake brand en vernielingen. Bovendien loop je als verhuurder het risico om mee vervolgd te worden voor deze misdrijven”, aldus het Parket. In de toekomst zullen er opnieuw Cleanhouse acties plaatsvinden. “We maken immers een prioriteit van de aanpak van georganiseerde criminaliteit”, besluit Parket Limburg.