Geboren en getogen truienaar Koen Vanmechelen (57) groeide de voorbije jaren uit tot een echte Limburger-Wereldburger. De ereburger van de stad Sint-Truiden met kunstwerken in musea over gans de planeet heeft een expo lopen in Genk, Labiomista, waarin hij jongeren betrekt en nu zondag, Erfgoeddag, staat een kunstwerk van hem in de Keizerszaal van de Trudoabdij. “Mijn creaties zijn mijn verhalen, van hoe ik de wereld zie en erover wil vertellen.”

(Je kan telkens verder lezen onder de foto’s)

Met trots lanceert kunstenaar Koen Vanmechelen dezer dagen een oproep voor de derde editie van Het Ondenkbare Experiment. Chapter Movement heeft dit jaar de Belgische atlete Elodie Ouédraogo als meter. Het project laat 24 jongeren tussen 18 en 28 jaar deelnemen aan een kennisexperiment in LABIOMISTA’s LaMouseion, waarbij ze proberen het ondenkbare te bedenken voor een nieuwe toekomst. In de zomer van 2021 lanceerde Vanmechelen de eerste keer Het Ondenkbare Experiment. “LABIOMISTA werd zo een nieuw soort kennisplek in de vruchtbare zone tussen verwondering en onderzoek, kunst en wetenschap, natuur en cultuur,” aldus Vanmechelen. “Het is een plek waar jongeren met zeer uiteenlopende achtergronden zoeken naar nieuwe inzichten en kennis over de maatschappij van de toekomst.”

Chapter Movement

Voortbouwend op de eerdere, succesvolle edities Chapter Freedom (2021) en Chapter Generosity (2022), volgt dit jaar Chapter Movement (beweging). “De vorige edities waren steeds verrassend, met veel levendige discussies vol frisse ideeën en vooral hoop voor de toekomst,” zegt Petra Remans, community manager bij Studio Koen Vanmechelen. “Het Ondenkbare Experiment is een uniek traject waarin jongeren worden uitgenodigd om nieuwe kennis te creëren, in de ontmoeting met anderen en geïnspireerd door de kunst van Koen. Met een transdisciplinair team van experts uit diverse disciplines als klankbord. Dit trekt elk jaar een erg uiteenlopende groep jongeren aan. Samen leggen ze de stukken van een puzzel die ons en de experts elke keer opnieuw in verwondering brengt.”

Generaties

Beweging is een thema dat als een rode draad door het werk van Koen Vanmechelen loopt. Vanmechelen:  “Het is een integraal aspect van het menselijk bestaan. Door beweging navigeren we door de fysieke en intellectuele ruimtes waarin we leven, waardoor we de wereld om ons heen kunnen verkennen en ermee kunnen interageren.” Élodie Ouédraogo, Olympisch goudenmedaillewinnaar en medeoprichter van Unrun4254, neemt de rol van Pythia op. Pythia was de priesteres van Apollo in Delphi die de orakels uitsprak. In LaMouseion is ze een gids en inspirator voor de jongeren. Ze volgt hiermee filmmaker Stijn Coninx op, die de jongeren uit de eerste twee chapters mee bezielde.

Elodie

 

“Bewegen was voor mij lange tijd onlosmakelijk en enkel verbonden met sport”, vult Elodie aan. “Als topsporter leerde ik beweging te perfectioneren. Het betekende grenzen opzoeken, pijn, winnen of verliezen. Vandaag staat beweging nog steeds centraal. Niet langer om grootse sportprestatie neer te zetten, maar om de mentale kracht die ik eruit haal. Waar die mentale weerbaarheid vroeger diende om het bewegen te ondersteunen, gebruik ik beweging vandaag om het mentale te stimuleren. Beweging dient om te broeden, om te denken, om mijn creatieve grens op te zoeken en te verleggen. Ik ben dan ook zeer benieuwd naar de interpretatie van de deelnemers.”

LaMouseion

Het traject zelf van Koens’ nieuwste project bestaat uit drie sessies. De eerste weken van juli komen ze in verschillende groepjes tijdens een driedaagse naar LABIOMISTA. Het ondenkbare wordt verkend in de drie denkboxen, getiteld LaMouseion, in Protected Paradise, het achterste deel van het cultuurpark. Remans: “Daar, op de grens van stad en Nationaal Park Hoge Kempen, tussen de dieren van nu en geesten van vroeger, gebeurt het.” Daarna gaat een transdisciplinair team van experts aan de slag met hun ideeën. Tijdens de tweede week van juli komt iedereen samen in de studio van de kunstenaar, die voor een week zijn atelier omtovert tot een werkplek voor de jongeren. Ook trekken ze één dag naar Brussel. Het traject culmineert in een afsluitende sessie op 8 oktober in LABIOMISTA waarbij de jongeren de kans krijgen om hun werk voor te stellen aan het grote publiek.

Deelname aan het programma is volledig gratis, inschrijven kan van 17 april tot 17 mei via lamouseion.be.

Foto’s Copyright © 2023 The Cosmopolitan Chicken bvba / Koen Vanmechelen