Verschillende lokale politiezones waaronder die van Limburg en de federale politie hielden afgelopen vrijdag een flitsmarathon. Dat gebeurde al voor de achttiende keer en is het zwaartepunt van de jaarlijkse Europese flitsmarathon. Maar heeft het ook geholpen om het verkeer veiliger te maken?

De federale politie heeft afgelopen vrijdag een flitsmarathon gehouden. Gedurende 24 uur heeft de politie op alle Belgische wegen de snelheid van de weggebruikers extra gecontroleerd. “De bedoeling van de flitsmarathon is in de eerste plaats om de bestuurders te sensibiliseren”, vertelt An Berger van de federale politie. “Dat is ook de reden waarom we de marathon op voorhand hebben aangekondigd. Overdreven snelheid is nog altijd één van de hoofdoorzaken van ongevallen. Bij de vorige editie, in oktober 2022, reed 4,23 procent van de gecontroleerde bestuurders te snel. Er namen toen 130 politiezones deel aan de actie, goed voor in totaal 556 controleplaatsen.”

Wordt er tijdens een flitsmarathon dan effectief minder snel gereden? “Ja, zeker. Het is niét de bedoeling om op zo’n dag zoveel mogelijk mensen te beboeten maar net zo weinig mogelijk. De flitsmarathon vooraf aankondigen creëert een moment van bewustmaking”, aldus Berger. “Uit metingen blijkt dat de aankondigingen maken dat mensen zich op de dag zelf van de flitsmarathon zich veel beter aan de snelheidslimieten houden.”

Halmaalweg en Luikersteenweg

De hoogst gemeten snelheid in Vlaanderen in een zone 50, één week voor de flitsmarathon, was 116 kilometer per uur, tijdens de flitsmarathon was de hoogste gemeten snelheid op diezelfde plaats 83 kilometer per uur. Voor de regio Sint-Truiden werden er afgelopen vrijdag 1850 voertuigen op snelheid gecontroleerd. Daarvan reden er 265 te snel, goed voor 14% van het aantal wagens. Vooral de Halmaalweg, de Luikersteenweg en de Galgestraat kent heel wat hardrijders, met respectievelijk 34, 21 en 17% overtredingen op snelheid. In Gingelom en Nieuwerkerken ligt het aantal snelheidsduivels een pak lager, met 5 à 7 % overtredingen.

SLim

En ook dit weekend wordt er nog gecontroleerd. De provincie houdt namelijk opnieuw een Slim-actie (Safe Limburg). De door de gouverneur gecoördineerde verkeersactie om weekendongevallen te voorkomen houdt wegcontroles om het aantal verkeersslachtoffers in onze provincie te doen verminderen. Alcohol achter het stuur en overdreven snelheid eisen nog steeds veel slachtoffers. Maar ook het aantal verkeersongevallen dat gepaard gaat met druggebruik stijgt sterk. De weekendongevallen vertegenwoordigen een belangrijk deel van de ongevallencijfers. In het eerste trimester van 2023 gebeurde in Limburg 35% van de ongevallen met zwaargewonden en 29% van de dodelijke ongevallen in het weekend.

Foto © Media Haspengouw