Venetië – De Truiense kunstenaar Koen Vanmechelen krijgt een prestigieuze plaats voor een van zijn kunstwerken op Marco Polo Airport. Dit werk, dat een jaar lang tentoongesteld wordt, volgt op zijn deelname aan de Biënnale van Venetië in 2024. Tijdens dat evenement presenteerde hij twee onderling verbonden sculpturen op verschillende locaties in de stad. Terwijl een van deze sculpturen in de Giardini blijft, verhuist het andere naar de luchthaven, waardoor het een breder internationaal publiek bereikt.

  • Rudi De Cock
  • Beelden © Stoffel Hias

In 2024 werd Vanmechelen door de stad Venetië uitgenodigd om deel te nemen aan de 60e editie van de Biënnale, een van de meest toonaangevende evenementen voor hedendaagse kunst. Vanmechelen legt uit: “Venetië is voor cultuur wat de Galapagoseilanden voor natuur zijn. Dit kunstwerk zal als deel van de collectie van de stad blijvend hoop uitstralen.” Het werk van de kunstenaar dat vorig jaar te zien was op de Biënnale sluit aan bij het centrale thema Foreigners Everywhere en omvatte een tweeluik: de multimedia-installatie Noah’s Ark in het Arsenale en het sculptuur Looking for the Ark in de Giardini. Voor Noah’s Ark haalde Vanmechelen inspiratie uit de Venetiaanse vaporetto en transformeerde deze tot een drijvende galerij. Dit kunstwerk, samengesteld uit glas, brons, taxidermie en 3D-printtechnieken, verbeeldt een diverse samenleving aan boord van een overvolle boot. Prominente historische figuren en bedreigde diersoorten weerspiegelen de ecologische en sociale vraagstukken van vandaag. Het werk, dat eerder te zien was in het Arsenale, krijgt nu een permanente plaats in de luchthaven, waar het tot februari 2026 miljoenen reizigers zal aanspreken.

Dialoog

Volgens de organisatoren biedt de luchthaven een betekenisvolle context voor het kunstwerk. Als ontmoetingsplaats van verschillende culturen sluit de locatie aan bij de thema’s identiteit, migratie en evolutie, die centraal staan in het oeuvre van Vanmechelen. Het kunstwerk zal op deze manier een dialoog tot stand brengen tussen kunst en samenleving. Het project werd mogelijk gemaakt door de samenwerking met Berengo Studio, dat de artistieke visie ondersteunt en bijdraagt aan de blijvende impact van Vanmechelens werk op de internationale kunstscene.

Het kunstwerk nodigt uit tot reflectie over identiteit, migratie en evolutie – thema’s die diepgeworteld zijn in mijn oeuvre. De luchthaven, een kruispunt van ontmoetingen en vertrekkende gedachten, vormt een betekenisvolle context voor het kunstwerk. Het krijgt zo de kans tot een grotere dialoog tussen kunst en samenleving.” – Koen Vanmechelen