Afgelopen weekend speelden TrudoTheater jeugd, volwassenen, dansers én koor twee dagen na elkaar in een goed gevulde Schouwburg van CC De Bogaard. Het stuk ‘Cyrano de Bergerac’ werd door het toneelgezelschap van Artac vzw van de Luikersteenweg gerestyled en in een nieuw jasje uitgevoerd. Iedereen schitterde in deze gekostumeerde tragi-komedie.

Met de uitvoering van Cyrano de Bergerac, een mix van kostuumdrama, zang, dans, actiescènes en dialogen, heeft Artac vzw zich in Sint-Truiden helemaal op de kaart gezet. Na veel oefenen in hun Loods op de Luikersteenweg in Sint-Truiden gingen de verschillende groepen in een mooie blend samen dat de uitdaging aan om twee avonden na elkaar een zaal vol te krijgen van CC De Bogaard. En met succes.

“Het stuk werd voor het eerst opgevoerd in Parijs in 1897”, weet bezieler en voorzitter Yorgo Fontaine. “Het genre van het stuk kan je op velerlei wijzen omschrijven maar wij zijn voor een écht gekostumeerd tragi-komisch stuk gegaan. We hebben een hoop talent uit eigen streek binnengehaald, nieuwe en reeds jaren gekende talenten. Zowel de jeugd als de volwassenen van onze toneelgroepen als de koren hebben zich geëngageerd.”

De toeschouwers genoten van het stuk dat een wervelende musical bracht met dialogen, actiescènes (show fighting), zang en dans. Alle deelnemers namen je mee in de eeuw van de Franse Revolutie. En ja, er werd ook gelachen. De komedie draaide om de hoofdpersoon, Cyrano de Bergerac, niet bepaald de mooiste van de klas, die verliefd is op zijn nicht Roxane. Zij echter is verliefd op een knappe maar minder begaafde man, Christian, gespeeld door de 17-jarige Joshua uit Zepperen. Cyrano helpt Christian om Roxane te winnen door zijn eigen poëtische liefdesverklaringen te geven aan Roxane namens Christian. Heel deze driehoek behandelt thema’s als liefde, moed, en de waarde van innerlijke schoonheid. “Er was veel ruimte voor ontroering, een lach en een traan”, besluit Yorgo Fontaine. “En dat was ons opzet.”

Info

Artac vzw, workshops en werkgroepen zoals Junior showbeesten, Trudo Theaterjeugd, Trudo Jeugdkoor, Trudo Move, Fotografie en videografie, Showfighting, Trudo Koor, Trudo Theater en Theatertechniek…meer info via www.artac.be