Sint-Truiden – Museum DE MINDERE pakt uit met twee bijzondere parels uit zijn collectie die kans maken op de titel Museumstuk van het Jaar. In het kader van het feestjaar Z8 Roept, een initiatief dat het 800-jarige Zonnelied van Sint-Franciscus viert, nodigt het museum iedereen uit om hun stem uit te brengen. De twee stukken trekken heel wat aandacht: het indrukwekkende glasraam “Het Zonnelied van Sint-Franciscus” van Ri Coëme en het ontroerende miniatuurcelletje, favoriet bij kinderen.

  • Rudi De Cock
  • Foto’s © Museum De Mindere / rdc

 

“De wedstrijd waar we aan meedoen is in het kader van de Week van de Belgische Musea van 12 mei tot en met 18 mei”, steekt medewerker Cathy Paredis van wal. “Het Zonnelied gaat al acht eeuwen mee en blijft brandend actueel. Vandaar dat Z8 (Zonnelied 8 eeuwen) vanuit ons  Museum een lichtgevend eerbetoon brengt aan Franciscus van Assisi.” Franciscus was destijds de inspirator van waaruit de Minderbroerders zijn ontstaan en de onlangs overleden paus koos zijn naam. “Het glasraam is een hulde aan het wereldberoemde Zonnelied van Sint-Franciscus”, weet Cathy. “Het ontwerp is van pater Geroen De Bruycker, zelf een minderbroeder, en het werd in 1962 uitgevoerd door de Truiense meester-glazenier Ri Coëme. Oorspronkelijk sierde het werk het klooster van Mechelen als drieluik. Vandaag schittert het als één groots, wandvullend geheel in de speciaal ontworpen Zonneliedzaal hier in ons museum. Je kan zeggen dat het kunstwerk eindelijk is thuisgekomen. En ik kan de Truienaren gerust stellen: het is eigendom van het museum en blijft hier, voor eeuwig.”

Ri Coëme (1914–1979)

Ri Coëme is een naam die nog steeds klinkt als een klok bij vele Truienaren. “Hij is een artistiek zwaargewicht uit Sint-Truiden”, vertelt kunstenaar Fonny Dirix. “Hij werd vooral geroemd om zijn monumentale werken in glas. Hij was medeoprichter van de beweging Pro Arte Christiana, die moderne religieuze kunst nieuw leven wilde inblazen. Met zijn werk aan het Zonneliedglasraam levert Coëme een prachtig voorbeeld van hoe traditie en vernieuwing hand in hand kunnen gaan. Het kleurrijke werk, met zijn moderne lijnen en spirituele diepgang, blijft mij ook vandaag ontroeren.”

Miniatuurcel: grootse emotie in een klein kamertje

In de categorie ‘Museumstuk van het Jaar – Kinderen’ dingt een bijzonder aandoenlijk object van het Truiense museum mee naar de titel: de miniatuurcel van een zuster van de Clarissen (foto hieronder). “Op het eerste gezicht doet het denken aan een poppenhuis”, aldus Cathy. “Maar het draagt een veel diepere betekenis. Toen een jonge vrouw intrad bij de clarissenorde, betekende dat een breuk met haar dagelijks leven en familiebezoeken. Als troost en tastbare herinnering kregen haar dierbaren dit met zorg gemaakte miniatuurtje: een reconstructie van haar kloostercel, compleet met minimeubeltjes, boekjes en een zelfgemaakt poppetje van de zuster zelf.”

De kleine cel vertelt op kindermaat het grote verhaal van toewijding, eenvoud en verbondenheid. “Het object is niet alleen bijzonder om naar te kijken, het spreekt ook jonge bezoekers aan om zelf creatief aan de slag te gaan. Het celletje is een stille getuige van liefde, geloof en familiebanden, in een vorm die zowel herkenbaar als uniek is.”

Stem en bepaal mee!

“We willen als Museum DE MINDERE zó graag deze twee parels bekroond zien als ‘Museumstuk van het Jaar’. Ik hoop dat mensen in onze Zonneliedzaal of op onze website eens een kijkje nemen en dan hun stem uitbrengen”, vult Cathy aan. “Je kan twee keer stemmen, één keer voor elk museumstuk apart dus.” Het team van het museum hoopt veel stemmen binnen te halen, maar het wordt spannend, want alle stemmen moeten binnen zijn vóór zondag 18 mei. “Op die dag is het International Museum Day en maakt Museumpas de winnaars bekend”, besluit Cathy Paredis.

Je stem uitbrengen kan via www.demindere.be/agenda/museumstuk-van-het-jaar

Belangrijk! Je kan twee keer stemmen: één keer op het stralende Zonneliedglasraam van Ri Coëme én één keer op de miniatuurcel vol verhalen. En wie weet, win jij ook nog die stijlvolle The Frame televisie, een tv die verandert letterlijk in een schilderij als het toestel uit staat.

Stemmen maar!