Lummen/Hasselt – Vanaf woensdag 14 mei 2025 mag het verkeer gebruik maken van de nieuwe spitsstrook op de E313 tussen Lummen en Hasselt-West. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) werkte het afgelopen jaar aan de realisatie van deze extra rijstrook om de doorstroming op dit drukke traject te verbeteren. Erg handig voor de pendelaars die vanuit Haspengouw buiten Limburg werken.
- rdc
- beelden © awv
Het Vlaams Verkeerscentrum zal de spitsstrook op werkdagen standaard openstellen van 6 tot 20 uur. Daarnaast kan de strook ook buiten deze uren worden ingezet bij uitzonderlijke verkeersdrukte, bijvoorbeeld na een incident. Deze nieuwe strook is de negende spitsstrook in Vlaanderen. De werken gingen van start in mei 2024 en zijn volgens planning afgerond. Dagelijks rijden ongeveer 37.000 voertuigen over het traject tussen Lummen en Hasselt-West. Dankzij de spitsstrook krijgen zij voortaan een extra rijstrook ter beschikking. Zoals bij andere spitsstroken wordt ook hier het verkeer in realtime gemonitord door het Vlaams Verkeerscentrum, met behulp van verkeerscamera’s en ongeveer 70 detectielussen in het wegdek. Via dynamische signalisatieborden – bevestigd aan 11 portieken – kunnen de verkeersleiders vanuit de controlezaal in Antwerpen beslissen om de spitsstrook te openen (aangeduid met een groene pijl of snelheidsbord) of te sluiten (aangeduid met een rood kruis).
Aanpassingen
Voor de ingebruikname werd een grondige vernieuwing van het wegdek uitgevoerd over een afstand van zo’n 7 kilometer. Elke 500 meter is een pechhaven aangelegd. Ook de aansluitingen aan de complexen 26bis Lummen-Industrie en 27 Hasselt-West zijn aangepast. In totaal is 85.400 vierkante meter geluidsarm asfalt geplaatst, en langs de weg zijn 5,6 kilometer nieuwe vangrails geïnstalleerd. “Een snelwegwerf is altijd spannend,” klinkt het bij Wegen en Verkeer. “Je werkt op amper enkele meters van voorbijrijdende wagens en vrachtwagens. Al die bestuurders moet je maatregelen opleggen, voor zowel hun als onze veiligheid.” Tijdens de drukste fase van de werken werd daarom gedurende vier maanden gebruik gemaakt van 13 tekstkarren die in realtime waarschuwden voor files in alle richtingen rond de werfzone. Bovendien gold er een snelheidsbeperking van 70 km/u, die gecontroleerd werd via trajectcontrole.
Na grondige testen geeft het Vlaams Verkeerscentrum nu het officiële groene licht: de spitsstrook is klaar voor gebruik.