Sint-Truiden krijgt de komende week opmerkelijk bezoek. Woensdag stelt Lionel Beuvens 4tet zijn nieuwe album voor in de Academiezaal. En twee dagen later trekt Jade Mintjens een volle schouwburg. Wie iets heeft van ‘dju, ik had daar ook willen bij zijn’ kan nog snel proberen tickets te bemachtigen of anders rondsnuffelen op de vernieuwde website om door het toekomstig aanbod te wandelen. De komende weken worden er namelijk nog kleppers verwacht zoals Astrid Stockman met een opvallend nieuwe playlist aan liedjes.

Jazz is natuurlijk niet aan iedereen besteed…alhoewel. Het geweldige jazzcombo Lionel Beuvens 4tet kan daar verandering in brengen. De groep rond drummer Lionel Beuvens bestaat uit vier muzikanten en vormen samen de top van de Europese jazz. Zij brengen woensdag hun derde album uit. 49 steps to Heaven is een eerbetoon aan de aarde, de natuur, de groove, de melodie, het avontuur, de traditie en de vrijheid.  Het Lionel Beuvens 4tet komt hun nieuwe album live voorstellen in de Academiezaal want slim als ze zijn kiezen ze voor een van de meest hoogstaande akoestische zalen van Europa. Tel daarbij de voelbare energie die vrijkomt als je hen samen ziet musiceren en het wordt een jazz-avond die nog lang zal nazinderen. Er zijn nog tickets!

In beeld: Lionel Beuvens 4tet

Jade Mintjens, coming lady in comedy

Vrijdag is het dan de beurt aan een jongedame van 24 uit Westmalle. Jade Mintjens is hot in de wereld van stand-up comedy. Ze toert sinds kort doorheen Vlaanderen met haar eigen eindejaarsconference. “Ik weet nog niet hoe ik op mijn show in Sint-Truiden zal geraken”, grapt ze. “Ik ben gebuisd voor mijn praktisch rijexamen. Alles ging goed, tot ik aan het einde van de rit een voorrang van rechts miste. Tot overmaat van ramp bleek dat de wagen waarmee ik gekomen was – die van mijn mama – tijdens mijn examen was getakeld. Blijkbaar stond hij verkeerd geparkeerd. Het was echt een verschrikkelijke dag!”

Een groter contrast met haar professionele loopbaan kan je haast niet hebben. Want het gaat Mintjens bijzonder goed af als coming lady in de comedy. Jade vertelt: “In mijn hoger middelbaar volgde ik de studierichting Woordkunst-Drama aan het Lemmensinstituut in Leuven. Daarna volgde ik de hogere theateropleiding, ook in Leuven. Ik sloot mijn eerste jaar af met een negen op twintig en leek dat dus niet ‘mijn weg’ te zijn. Toen ik aan een studie filosofie op de KU Leuven begon, mocht ik al snel deelnemen aan Voor de Leeuwen, een humorprogramma van Bart Peeters. Ik had als kind nooit gedacht dat ik comedian zou worden, maar de bal is sindsdien niet gestopt met rollen. Mijn studies heb ik nog niet afgemaakt.”

(Lees verder onder de foto)

In beeld: Jade Mintjens © CC De Bogaard

Kempisch accent

Wie in Sint-Truiden optreedt krijgt van het publiek altijd een extra punt als er plat sinttruins wordt gepraat. Maar Jade is van plan om vrijdag haar eigen zelve te blijven. “Ik merk dat mijn Kempisch accent mensen aan het lachen brengt, dus waarom zou ik me inhouden? Als ik te ‘opgekuist’ Nederlands spreek, zou ik mijn eigenheid verliezen. En sinttruins kan ik niet, dus dan moet je daar ook niet aan beginnen.”

Humor…hoe ver mag je erin gaan?

Humor blijft een gewaagd iets in de theaterwereld. Jade verduidelijkt: “Natuurlijk is humor ver zoek als het gaat over burgerslachtoffers en grote stromen vluchtelingen. Ik heb een overontwikkeld empathisch vermogen en het nieuws kruipt dan ook echt in mijn kleren. Maar met de juiste kwinkslag vind ik toch dat je met alles moet kunnen lachen. Als ik het in mijn eindejaarsconference over de oorlog in Oekraïne heb, is Poetin het ideale mikpunt van spot. Wist je trouwens dat Vladimir en ik op dezelfde dag verjaren? Net als Heinrich Himmler van de SS. En Tom Van Grieken. Vroeger publiceerde de Joepie elke week een lijst met namen van jarige celebrities, maar op 7 oktober was het nooit veel soeps. Dankzij Google begrijp ik nu waarom.” En als we vragen wat we inhoudelijk van de show mogen verwachten duiken er een resem namen op. “Ik heb het onder andere over Remco Evenepoel en Sinterklaas. En ook wat politici zoals Alexander De Croo en Petra De Sutter. Het plan om Vincent van Quickenborne te ontvoeren kan ik niet aan mij voorbij laten gaan. En Sihame El Kaouakibi dook recent terug op. Hoedanook, ik wil vooral dat er veel gelachen wordt tijdens de show. Ik kijk ernaar uit.”

Foto’s artiesten © CC De Bogaard  – Foto bovenaan © Rudi De Cock

Tickets Lionel Beuvens 4tet voor woensdag 23 november: 

https://apps.ticketmatic.com/widgets/de_bogaard/addtickets?event=118185306330#!/addtickets

Tickets Jade Mintjens voor vrijdag 25 november:

https://apps.ticketmatic.com/widgets/de_bogaard/addtickets?event=508953129523#!/addtickets

Snuffel eens door de vernieuwde website van CC De Bogaard en laat je verrassen

www.debogaard.be