De zomeravonden van CC De Bogaard hebben met hun tweede editie nu al een voltreffer te pakken. De eerste twee avonden was er een enthousiast publiek. Zo wist verteller Rudolf Hecke woensdagavond iedereen mee te laten stappen in het turbulente leven van Serge Gainsbourg. Donderdagavond staat comedy op het programma. Samen met Véronique Moiës bekijken we wat de Truienaren de komende dagen nog mogen verwachten.
  • Tekst en foto’s ©Rudi De Cock

We spoelen eerst even terug naar woensdagavond. Zowat alle stoelen waren bezet voor de voorstelling ‘Gainsbourg’, gebracht door schrijver en verteller Rudolf Hecke. De man wordt geprezen in binnen- en buitenland voor zijn kennis over de Franse zanger en liedjesschrijver Serge Gainsbourg. Zijn publicaties brengen tot in de kleinste details het leven van één van de grootsten onder de Fransen alsof hij nog steeds bestaat. Met zijn vertellingen trok hij gisterenavond onder de abdijtoren iedereen gemakkelijk mee in het leven van Gainsbourg. Het publiek smulde ervan. De combinatie van zijn warme stem, zijn vlot contact met het publiek en zijn mooie zinnen weekten enthousiasme los, zodanig zelfs dat het publiek met gemak tientallen keren de achternaam van de Duitse man van Brigitte Bardot scandeerde. Il faut le faire.

Rudolf Hecke was de levende teletijdmachine die het publiek mee terugnam naar de vorige eeuw. “Gainsbourg heeft drie maanden onder de zon geleefd toen hij een relatie had met Brigitte Bardot. Het liedje Je t’aime moi non plus heeft hij geschreven op Bardots’ vraag om het mooiste liefdeslied te schrijven. Ze namen het samen op plaat op maar Bardots’ man werd zo boos dat Brigitte Bardot besloot om de single terug te trekken. Na de breuk nam Gainsbourg het twee jaar later opnieuw op met Jane Birkin en werd het een wereldhit”

Naast Rudolf op het podium was er de outstanding Clara Cleymans. Tussen de verhalen door zong ze een lied van Gainsbourg in perfect Frans en met een ietwat scherpe klankleur, geheel passend bij de manier van zingen in de jaren ’60 (denken we bijvoorbeeld aan Edith Piaf). De combinatie van Hecke en Cleymans, bijgestaan door Clara’s man, gitarist Jo Mahieu, die maar liefst 6 verschillende gitaren bijhad, kon niet beter.

Een verbluffende Clara Cleymans als een échte Franse chanteuse met rechts Jo Mahieu die als geen ander een brede waaier aan gitaren gebruikte

Jaak Van Assche wordt al een dagje ouder maar kwam graag naar de zomeravond in Sint-Truiden

Een opvallende aanwezige onder het publiek was acteur Jaak Van Assche (Fernand Costermans in FC De Kampioenen, nvdr.) die van Mechelen kwam afgezakt om te genieten. “Ik zit graag thuis maar voor zoiets kom ik graag uit mijn kot (lacht). Ik vond het van erg hoog niveau”, vertelt Van Assche achteraf aan TruiensNieuws. “Het was zeker de rit waard.”

Breed gevarieerd programma

De komende dagen biedt CC De Bogaard een breed gevarieerd avondprogramma aan, zowel voor het jongere volkje als voor gezinnen met kinderen. Directeur van het CC Véronique Moiës vertelt: “Donderdag wordt het comedy-avond met Jade Mintjens, Vincent Voeten en William Boeva, maar die voorstelling is al uitverkocht. Vrijdag mikken we op een zwoele zomeravond vol funky en jazzy muziek van en met Jan Verstraeten. Hij komt zijn album ‘Violent Disco voorstellen, heerlijk lekker bruisend en funky. Verstraeten wordt stilaan wereldniveau, dus we zijn blij dat hij nog even voor Sint-Truiden tijd wil maken.”

Ook zaterdag houdt De Bogaard het heel ontspannend. Moiës spreekt van klassieke muziek op hoge hakken. “Ja, dat wordt pas een sexy avond! Helene Bracke én haar ensemble brengen de mooiste liedjes uit de cabaret- en barokwereld. Maar hoe! Het wordt een reis doorheen tijdloze, pure en rauwe emoties met de liefde als centraal gegeven. Het wordt een muzikale reis met de allermooiste chansons ooit geschreven, één van de meest meeslepende en gevarieerde concerten. Dat konden we niet laten liggen.”

Zeeboenk

Op zondag sluit De Bogaard haar reeks Truiense zomeravonden af met een echte familiedag. “Met Zeeboenk brengt theater FroeFroe dé billenkletser voor iedereen”, duidt Véronique. “Dit is knotsgek theater, met ‘een hoek af’ zeg maar. Het werkt niet alleen bij kinderen op de lachspieren, maar werkelijk iedereen zal dubbel plooien. Voor 5 euro lach je tranen met tuiten.”

Daarnaast is er – geheel gratis – atelier Amadeo. “Ja, dat is een fijn extraatje, een klankenspeeltuin van houten muziekinstrumenten en klanksculpturen. Samen vormen ze een decor, een landschap, een uitnodiging aan de verbeelding. De kinderen en hun begeleiders spelen, experimenteren en ontdekken.”

Met deze tweede editie van de zomeravonden brengt de ploeg van CC De Bogaard cultuur tot bij de Truienaar op een heel frisse, eigentijdse manier. “Iedereen is nieuwsgierig naar wat anderen gaan kijken. Deze zomeravonden leven echt, en dat is fijn”, zegt Moiës. “Na zondag is het voor onze ploeg van het cultuurcentrum aftellen naar 1 september met de start van het najaarsprogramma. De tickets liggen al klaar voor een resem voorstellingen en activiteiten. Wie geen brochure heeft ontvangen in zijn brievenbus kan die altijd bij ons in het cultuurcentrum gratis ophalen”, besluit Moiës.