Nog tot eind augustus zet Toerisme Vlaanderen de poorten van het kasteeldomein Vilain XIIII in Leut (Maasmechelen) open voor het grote publiek met onder meer een gratis expo in het kasteel en een pop up zomerbar. In juli maakten maar liefst 10.000 bezoekers gebruik van de mogelijkheid om het kasteel te verkennen.

Vandaag is het kasteel van Leut ook écht het kasteel van Leut en van alle Vlamingen”, vertelt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA). “Dit is een Limburgse trots die erfgoed, natuur en toerisme verenigt. Maar ook Duitsers en Nederlanders kunnen hun geschiedenis hier herontdekken. Het is een oude parel aan de Vlaamse kroon. Met deze expo hebben we meteen een eerste stap gezet richting een nieuwe toekomst van dit prachtige stukje erfgoed midden het Rivierpark Maasvallei.”

De expo Zomerleute loopt nog door tot eind augustus. De expo omvat een luik over het verleden van deze bijzondere plek en ook een luik over het heden aan de hand van een foto expo van fotograaf Titus Simoens. Maar er is meer: bezoekers kunnen op het einde van de expo op een interactieve manier meebouwen aan de toekomst van het domein en hun eigen toekomstvisie geven. “En dat werd massaal gedaan”, bevestigt Demir. “In juli dienden maar liefst 1000 bezoekers hun toekomstvisies voor het kasteeldomein in. Wat dat precies inhoudt gaan we nog even stil houden. Maar we staan te popelen om met de suggesties van de mensen aan de slag te gaan”, aldus de minister.

Geboren in het kasteel

“We zijn bijzonder blij met de positieve feedback van de bezoekers,” vult CEO Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen aan. “Na de zomer gaan we met al die toekomstvisies aan de slag voor de verdere invulling van het kasteeldomein. Ook leuk om weten: bijna vierhonderd personen die in het kasteel van Leut geboren zijn, stuurden hun babyfoto in en die kregen allemaal een plaatsje in de expo. Op de laatste dag van de expo, zondag 28 augustus, nodigen we al die kasteelbaby’s uit voor een kasteelbabyborrel. Hiermee willen we hen bedanken voor hun betrokkenheid bij de expo.”

Kastelennetwerk 

“Het kasteel van Leut wordt één van de speerpunten binnen het nieuwe Vlaamse kastelen- en tuinennetwerk dat we nationaal en internationaal gaan promoten,” zegt minister van Toerisme Demir. “Wat we hier in Leut aan het doen zijn met dit kasteeldomein past ook perfect in ‘Reizen naar Morgen’, de nieuwe strategische visie van Toerisme Vlaanderen waarin toerisme niet langer als een doel op zich wordt gezien, maar als een middel om zowel de plaats, de omwonenden als de lokale ondernemers te laten floreren. Die visie vormt trouwens ook de hoeksteen van mijn toeristisch beleid voor de komende jaren.”

Het kasteel van Leut is nog open tot eind augustus. De expo is telkens open van donderdag tot zondag, van 11 tot 17 u. De zomerbar is enkel gesloten op dinsdag. Het kasteel bevindt zich tussen Leut en Meeswijk in de gemeente Maasmechelen. Het kasteelpark sluit aan op de riviervallei van de Maas, met aan de overkant van de rivier Nederland. 

www.kasteelvanleut.be