Sinds afgelopen week zijn er een reeks diefstallen aan de gang. Onbekenden slaan overdag toe, op zoek naar geld en andere waardevolle spullen. Wie zijn woonst verlaat kan maar beter alles goed afsluiten. Ook online is er een hoge activiteit van hackers die je geld willen aftroggelen.

Op Steenweg Borgloon in Wellen hebben onbekenden afgelopen zondag omstreeks 16.44 uur een venster ingeslaan aan de achterzijde van een woning en die kunnen betreden. De gehele woning werd doorzocht. De dieven gingen aan de haal met cash geld. Eén dag eerder gebeurde hetzelfde in de Bovelingenstraat van Heers omstreeks 14.15 uur. Daar werden een juweel meegenomen uit een onbewoonde woning. In de Herbroekstraat in Kortessem was het diezelfde zaterdag prijs om 11.57 uur. Daar werd werkmateriaal uit een garage gestolen.

Vorige week werd er ook al een diefstal vastgesteld op het treinspoor in de Lokerstraat te Alken. Er was een koperen kabel van ruim 100 meter verdwenen. Verder zijn er Engelstalige oplichters actief in de regio die aanbieden om opritten of daken te poetsen aan woekerprijzen. Het zou gaan om een witte bestelwagen met Britse nummerplaat. De oplichters vragen telkens om daken te reinigen of herstellen. In Sint-Truiden tenslotte waren er verschillende inbraken. In Brustem werd op twee plaatsen ingebroken in de Lenaertsstraat. De inbrekers zochten geld. Uit een huis stalen ze de kluis, bij de buren is cash gestolen. In de Zoutstraat werd drank gestolen bij een inbraak in een gebouw. Bij een inbraak in een pand op de Naamsesteenweg is een som geld gestolen.

Phishing en smishing

De voorbije weken werd er ook online zeer actief geprobeerd om mensen geld afhandig te maken. In het Haspengouwse circuleren meldingen van vreemde telefoontjes, e-mails en sms’en die van Fluvius of van FOD Financiën lijken te komen, wat helemaal niet het geval is. Vooral smishing is daarbij in opmars. Het is een vorm van cybercriminaliteit die via SMS verstuurd wordt (het woord smishing komt voort uit phishing en sms, nvdr.) en naast phishing steeds vaker voorkomt. Geef dus nooit je inloggegevens, creditcardinformatie, pincodes of andere persoonlijke gegevens door.