Museum DE MINDERE aan de paterskerk in de Capucienessenstraat heeft voor de eerste keer een directeur onder de arm genomen, en die is er sinds juni voltijds aan de slag. De 54-jarige Jo Santy heeft een lange ervaring met het Muziekinstrumentenmuseum in Brussel en staat klaar om er in Sint-Truiden met de stofdoeken eens goed door te gaan. “Samen met de bestuursploeg en de medewerkers kunnen we hier een mooie dynamiek ontwikkelen.”

 

Na de installatie van een nieuw bestuursorgaan in 2022 met Tony Heeren als voorzitter, zet museum DE MINDERE in Sint-Truiden een nieuwe stap in de professionalisering. Voor de eerste keer komt er een heuse directeur fulltime aan het hoofd. Jo Santy was tot voor kort werkzaam in de Alamire Foundation, in de Abdij van het Park in Heverlee, en had daarvoor een lange carrière uitgebouwd in het Muziekinstrumentenmuseum op de Brusselse Kunstberg. Het bestuur van het museum koos Jo “wegens zijn ruime ervaring en netwerk in de cultureel erfgoedsector en zijn klare visie over een toekomstproject voor het museum”. Jo Santy, afkomstig uit Vlaams-Brabant, wil zich graag smijten en zich ten dienste stellen van de collecties, het team, de bezoekers en de belanghebbenden van het museum.

Het eerste wat Jo Santy deed, nog voor hij solliciteerde, was de site bezoeken. Santy vertelt: “Enerzijds voelde het hier als een lege plaats die wat verweesd achterbleef na het vertrek van de paters, en toch was er ook dat potentieel dat ik voelde, zoals met de vredesinstallatie in de kerk. Ik kreeg een stroom van ideeën. Veel van die ideeën wil ik vorm geven en ermee naar buiten komen. Ik heb een methode om samen met de medewerkers te groeien naar een competente en vraaggestuurde organisatie.”

(Lees verder onder de foto’s)

Site

Bij de Truienaren heeft DE MINDERE het imago van een slapend museum. “En dat vind ik doodjammer”, reageert Santy. “Nochtans zijn ze in Sint-Truiden ook trots op dit unieke erfgoed. En terecht. Daarom droom ik ervan alles tot leven te brengen, alles bijeen brengen en sterk naar buiten komen. Het bulkt hier van het potentieel. Ik wil de organisatie stevig en solide maken. Het rendement moet omhoog door met de middelen en de mensen die er zijn zo goed mogelijk te bereiken wat we willen bereiken. Ik hoop ook het stadsbestuur mee te krijgen in een mooi, nieuw verhaal voor de ganse site. De toekomst van ons museum hangt samen met de rest van de site. Nu is er een ad hoc beleid, waarbij de kerk bijvoorbeeld een evenementenhal wordt. De minderbroederssite is aan het verloederen; de verf bladdert af omdat er nooit verwarming brandt. Welke bestemming het ook krijgt, het moet dringend naar de 21e eeuw getild worden, liefst met een visie op lange termijn.”

(Lees verder onder de foto)

“Ik hoop het stadsbestuur mee te krijgen in een mooi, nieuw verhaal voor de ganse site. De toekomst van ons museum hangt samen met de rest van de site. Alles moet naar de 21e eeuw getild worden.” – Jo Santy, directeur DE MINDERE

Religieus erfgoed

Jo Santy wil maar wat graag front vormen met het stadsbestuur om aan de slag te gaan. “Er moeten beleidskeuzes gemaakt worden.” (Vouwt het stadskaartje open van Visit Sint-Truiden met daarin de hotspots die de stad rijk is) “Kijk eens wat een religieus erfgoed er hier is. Ook deze site kadert daarin. Laten we dat samen realiseren. Toch straf dat we 800 jaar later nog over Franciscus spreken. Die beweging is alive and kicking, wereldwijd hé! Dit museum laat je niet onberoerd. Je wordt uitgenodigd om na te denken over dienstbaarheid, en over liefde voor mens en natuur. Laten we dat koesteren en de verhalen levendig blijven brengen over de mensen die de objecten die hier liggen hebben gemaakt, gebruikt en vereerd.”

Tekst en foto’s © Rudi De Cock