In Sint-Truiden richt het lokaal bestuur een centraal opvangpunt in op de Minderbroederssite. Van daaruit kunnen vluchtelingen begeleid worden naar een opvang op langere termijn. Daarnaast wordt verder onderzocht hoe de opvang en begeleiding van de oorlogsvluchtelingen in Sint-Truiden het best kan worden georganiseerd. 

De noodopvang in het Hoflokaal van het Minderbroederklooster is uitgerust met alle benodigde voorzieningen: slaapplaatsen, een gemeenschappelijke leefruimte, een keuken en sanitair. “Alles wordt nu gepoetst en er zal een douchefaciliteit geplaatst worden aan de buitenzijde van het gebouw”, vertelt waarnemend burgemeester Ingrid Kempeneers. “In afwachting van meer duurzame huisvestingsmogelijkheden, bieden we als stad dit opvangpunt aan. Er kunnen 15 personen terecht. Mensen kunnen er tot rust komen, in een veilige omgeving met speelruimte voor kinderen, en toch midden in de stad. We zijn als bestuur volop aan het onderzoeken welke locaties in aanmerking komen voor collectieve opvang op langere termijn. Zodra deze opties in kaart zijn gebracht, kan snel voor duurzamere huisvesting worden gezorgd”, aldus Kempeneers. De eerste vluchtelingen kunnen er de komende week al terecht. Er wordt gemikt op een verblijf van 3 tot 10 dagen, en dan wordt er een verblijfplaats voor langere termijn aangewezen.

Meer huisvesting nodig

Dat er meer slaapplaatsen gaan nodig zijn beseft ook het stadsbestuur. Eerder opperde gemeenteraadslid Carl Nijssens (CD&V) al om het schakelzorgcentrum te heropenen voor de vluchtelingen. Kempeneers zegt nu dat alle pistes volop worden onderzocht. De burgemeester is ook blij met de reactie van de Truiense bevolking. “Het aantal inwoners dat hulp en onderdak aanbiedt blijft toenemen. Deze privéinitiatieven worden door ons verzameld en gedeeld met het nationaal crisiscentrum. Momenteel gaat het over een 200-tal opvangplaatsen, waarvan er 140 onmiddellijk of ten laatste over een week beschikbaar zullen zijn.”

Ondertussen zijn de eerste Oekraïense gezinnen aangekomen in de stad. “De medewerkers van de verschillende stadsdiensten en lokale hulporganisaties staan paraat om hen bij aankomst te ondersteunen. Ik ben bijzonder dankbaar voor het engagement van alle Truienaars”, besluit Kempeneers.

Wie wil helpen, kan zich aanmelden via de stadswebsite, mailen naar info.oekraine@sint-truiden.be  of bellen met het ContactCenter op 011 70 14 14.

De tuin van het klooster biedt ook speelruimte voor kinderen