In Borgloon is de restauratie van drie historische kapellen in volle gang. Het project omvat een volledige aanpak van binnen en van buiten. Het bestuur zet al jaren in op de herwaardering van haar erfgoed. “De kapelletjes zijn beeldbepalend voor onze regio. Als ze afgewerkt zijn, stimuleren we dat buurtbewoners het peterschap overnemen zodat ze opengesteld worden en onderhouden blijven”, zegt schepen Jeroen Bellings.

De drie beschermde kapellen die nu gerestaureerd worden zijn de Schabergkapel, de kapel van de Onze-Lieve-Heer op de Kouden Steen en Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën (deze lange naam betreft één kapel, red.), en de Sint-Job-kapel in Hoepertingen. “Deze kapellen worden grondig onder handen genomen in overleg met het Agentschap Onroerend Erfgoed”, aldus schepen van Onroerend Erfgoed Jeroen Bellings (Open VLD-Stroop). “In een eerste fase gaat het om ruwbouwwerken zoals stabiliteit-, gevel- en dakwerken. Later volgt het interieur. Hiervoor kunnen er bijvoorbeeld ook stukken aangewend worden uit ons religieus erfgoeddepot.” In Borgloon zijn heel wat erfgoedelementen waaronder tientallen kapelletjes, al dan niet erkend als beschermd monument. “De voorbije jaren hebben we ingezet op de opwaardering ervan, omdat ze toch beeldbepalend en kenmerkend zijn voor de Haspengouwse kerkdorpen. Er is ook een verhoogde interesse in deze kleine erfgoedelementen.”

Haspengouwse pannen

Het bedrijf Renotec voerde de voorbije weken al heel wat werken uit zoals dakwerken, metselwerken, vloeropbouw, pleisterwerken, schilderwerken, rioleringswerken, timmerwerken en het buitenschrijnwerk. “Zo worden de daken van de kapellen volledig vervangen”, zegt Emely Geeraerts van het renovatiebedrijf Renotec uit Geel. “De nieuwe dakbedekking zal bestaan uit gerecupereerde Haspegouwse pannen of leien, wat de historische authenticiteit van de gebouwen zal behouden en versterken. Daarnaast komen er nieuwe houten spanten vervaardigd in eikenhout, waarbij traditionele technieken worden toegepast om de historische uitstraling en duurzaamheid te waarborgen. In de Sint Job Kapel wordt de mergelsteen vernieuwd en het metsel- en voegwerk wordt plaatselijk hersteld. Dit zorgt ervoor dat de structuur en esthetiek van de kapellen behouden blijven. Onze aanpak garandeert dat de authentieke elementen van de kapellen behouden blijven, net als de historische uitstraling.” Naast deze werken is er ook archeologisch onderzoek verricht en zijn er injecties uitgevoerd tegen opstijgend vocht en zoutonderzoek. “Met deze restauratie wordt dit culturele erfgoed in ere hersteld, en wordt er een belangrijke stap gezet in het behoud ervan voor toekomstige generaties.”

Peterschap

“En we hebben als bestuurscollege oog voor die toekomst”, vult schepen Bellings aan. “Als deze beschermde kapellen en niet beschermde kapellen afgewerkt zijn, hopen we te stimuleren dat buurtbewoners het peterschap nemen over deze kapellen, zodat ze ook opengesteld worden en onderhouden blijven, zoals nu al gebeurt met het kapelletje van Bommershoven. Hiervoor werd er door ons lokaal bestuur een subsidiereglement goedgekeurd.” Schepen van Financiën Eric Awouters (Open VLD-Stroop) geeft tenslotte nog wat cijfers mee. “De totale investering voor de drie beschermde kapellen bedraagt 600.977,19 euro inclusief BTW. Op dat bedrag krijgen we in totaal 242.433,10 euro premie van erfgoed Vlaanderen.”