ZOUTLEEUW – Pinkstermaandag kleurde het pittoreske Zoutleeuw opnieuw in middeleeuwse sferen tijdens de 751ste editie van de Sint-Leonardusprocessie. Een eeuwenoude traditie die nog niets aan kracht heeft ingeboet en die opnieuw duizenden toeschouwers, pelgrims en erfgoedliefhebbers naar het Hagelandse stadje lokte.

  • Foto’s © Jos Lacroix

Onder een zacht lentezonnetje trok maandag een stoet van bijna 500 stadsgenoten in historische kledij door de straten van Zoutleeuw. Ze vertolkten taferelen uit het leven van hun patroonheilige, Sint-Leonardus, en brachten hulde aan de man die al ruim zeven eeuwen lang het hart vormt van hun lokale identiteit. De processie is een van de oudste rondgangen van het land en vormt een unieke mix van religieuze devotie, lokale geschiedenis en gemeenschapsgevoel. De inwoners van Zoutleeuw – of ‘Liejef’, zoals ze zichzelf noemen – zetten met trots deze traditie verder. “Het is onze manier om het erfgoed levend te houden en ons verleden te eren,” aldus een deelnemende vrijwilliger.

Verbondenheid

Hoewel de naam van de stad een link met Sint-Leonardus zou doen vermoeden – ‘Leo’ is immers Latijn voor leeuw – ligt de oorsprong elders. Tot 400 jaar geleden heette de stad eenvoudigweg Leeuw, wat vermoedelijk van het Germaanse woord voor ‘grafheuvel’ komt. Voor Franstalige landgenoten is dat ‘Léau’, maar in hart en nieren blijft het stadje trouw aan zijn heilige. De processie, die steeds op Pinkstermaandag plaatsvindt, is niet enkel een religieus evenement maar ook een levendig moment van verbondenheid voor jong en oud. Erfgoed, geloof en gemeenschap smelten er samen in een feest voor het ganse stadje en de vele kijklustigen van verder weg.