Er wordt door de firma Renotec uit Geel hard gewerkt aan de torenburcht te Brustem. De toren staat wankel en dreigt zelfs uiteen te splijten als er niet zou ingegrepen worden. De restauratie komt niets te vroeg.
Hoofdprojectleider Geert Janssens heeft verschillende projecten onder zijn hoede, maar deze in Brustem is wel een heel speciale. Janssens legt uit: “ We gaan de toren stabiliseren. Er worden duizenden gaten in geboord, en dit zowel langs de binnen- als buitenkant. Daarin injecteren we grout, een mengsel van kalk en cement met gemalen vulkanisch gesteente.” Zijn collega Siemen Clerckx vult aan: “Grout – zoals dat heet – bevat zo weinig mogelijk cement en kalk omdat het vulkanisch gesteente een versterkend effect heeft. Dat wordt onder hoge druk geïnjecteerd zodat alle kleine scheurtjes en holtes worden opgevuld. Daarna wordt het goedje massiever. We pompen 106.000 liter in de muren.”
Elk scheurtje, elke holte wordt opgevuld met het magische ‘grout’
Recept
Het mengsel grout moet met grote nauwkeurigheid worden samengesteld. Het recept hangt bij de mengstaven. Geert Janssens: “Eenmaal de juiste stoffen gemengd, is het een combinatie van mixen, wachten, en opnieuw mixen. Als dat klaar is, wordt de inhoud van de kuip via een slang tot bij onze mensen gebracht die het in de geboorde gaten spuiten.” Siemen Clerckx stuurt de werf aan: “Het team is nieuw samengesteld; ze zijn echt op elkaar ingespeeld geraakt. Mixen, injecteren en met klei toestoppen. Ze hebben elkaar echt gevonden.
Tweede fase
Na het bouwverlof zal er aan een goed tempo worden doorgewerkt. Later, in een tweede fase, verankeren de medewerkers van Renotec inox stangen in de geboorde gaten. “Dat moet alles bij elkaar houden”, zegt Clerckx. “Een andere taak is het natuursteenherstel, daar waar er scheuren of stukken zijn. “Dat het er honderden jaren geleden goed gebrand heeft is nog steeds merkbaar. En de schoren krijgen een metselwerk in hedendaagse steen.
De torenburcht kent een woelig verleden. Onder andere een hevige brand laat nog steeds zijn sporen na. Renotec beoogt met haar methodieken natuursteenherstel
Tenslotte moet ook de begroeiing bovenaan worden weggehaald. De nesten van vogels zullen uiteindelijk weg moeten, maar we kunnen die nu met rust laten omdat we die plaats later nog kunnen aanpakken.” Het team leeft trouwens de ganse tijd mee met de pasgeboren torenvalkjes die er nu opgroeien. “Dat is een beschermde soort”, weet ploegbaas Erwin Lux. “Tegen dat ze uitvliegen kunnen we daar ons werk afronden.”
De jonge torenvalkjes zitten in een nis dicht bij elkaar. Ze krijgen dagelijks veel voedsel van de moeder die af en aan vliegt met bijvoorbeeld muizen. Als de valkjes uitvliegen zal Renotec dat stukje als laatste stabiliseren en renoveren. Moeder valk lijkt zich niet te storen aan de Renotecers. De mannen houden afstand.
Errond, niet erop
Als het werk van Renotec eenmaal klaar is, zullen mensen langs een grindpad rond de burcht kunnen lopen. Erop klimmen zal niet mogelijk zijn. Vanop de slotgracht komt er een trap tot aan de torenburcht. Renotec streeft ernaar om voor de kerstvakantie hun deel van het werk te kunnen afronden. Daarna zal het aan anderen zijn om de site in Brustem dorp haar definitieve gestalte te geven.