Maandag was het Global Recycling Day, een wereldwijd initiatief dat het belang van recycleren benadrukt. Recycleren heeft namelijk verschillende milieuvoordelen, zoals vervuiling verminderen en de hoeveelheid afval minimaliseren. Voor de consument begint dat bij verpakkingsafval sorteren. Maar waarom gebruiken we nog verpakkingen, bijvoorbeeld in de fruit- en groenterayons?

  • Column door VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, een Extern Verzelfstandigd Agentschap van het beleidsdomein ’Werk, Economie, Wetenschap, Innovatie, Landbouw en Sociale Economie’ (WEWILS) van de Vlaamse overheid. Het voert promotie voor de producten en diensten van de sectoren landbouw, tuinbouw, visserij en agrovoeding.

Geen enkele verpakking lijkt de meest duurzame optie. Toch is dat niet altijd zo. Sommige producten zijn te fragiel om in bulk te verkopen, zoals frambozen en aardbeien. Dat zou tot te veel voedselverspilling leiden. Ook witloof blijft bijvoorbeeld veel langer vers als ze verpakt is. Een onverpakte broccoli verliest zijn roosjes al na één dag, waardoor die onverkoopbaar is en op de afvalberg belandt. Voedselverspilling door verpakkingen te bannen, is een verdoken kost die een grotere impact heeft dan de verpakking van het product. Wist je dat vers fruit en groenten zónder enkele verpakking onze voedselverspilling zelfs zou kunnen verdubbelen? In vele gevallen is het dus beter voor het milieu om producten – tegen onze intuïtie in – toch te verpakken. Zo blijven ze beschermd, beter houdbaar en hoeven we de voeding niet onnodig weg te gooien.

Grondstoffen hergebruiken

De aardappel-, groente- en fruitsectoren gebruiken zoveel mogelijk gerecycleerd verpakkingsmateriaal, zoals volledig circulaire aardbeipunnets en kartonnen bakjes, of kiezen voor composteerbare hoezen in plaats van traditionele plastic folies. Verpakkingen voor vers fruit en groenten maken slechts anderhalf procent uit van alle voedselverpakkingen bij retailers. Een boodschap voor wie naar de winkel gaat: koop bewust en vermijd voedselverspilling.

Beeld credit VLAM