Voor de allereerste appeloogst is het dit jaar niét wachten tot eind augustus of begin september. Binnen enkele dagen wordt voor het eerst Ziola geoogst, een nieuwe soort ontwikkeld door de Truiense familie Nicolaï. Half augustus zal de rode, knapperige appel in de winkel liggen. Met de Ziola wil de Truiense Laura Nicolaï de eerste kraakverse vroege zomerappel presenteren en de consument weer meer fruit doen eten.

  • Tekst en foto’s © Rudi De Cock

De cijfers liegen er niet om. De Belg eet steeds minder fruit eet. Dat is ook Laura Nicolaï (39), een telg uit een Truiense fruittelersfamilie van de vierde generatie, niet ontgaan. Laura doctoreerde in de Neurogenetica en zoekt al enkele jaren samen met haar broers Vincent en Michiel naar een vroege zomerappel. Ze voerden hiervoor honderden kruisingen uit tussen verschillende soorten. Na jaren research is er eindelijk resultaat: de Ziola is een frisse, kleurrijke, verse zomerappel. “De ‘beet’ moet goed zijn”, vertelt Laura. “Ziola is een appel met een licht zoete toets, overwegend rood van kleur en heerlijk knapperig. Binnen enkele dagen wordt hij geoogst en binnenkort ligt de appel al in de supermarkt.” Voor Laura zelf was het een lange weg van experimenteren met kruisingen van verschillende appelsoorten. “Van de bloesembloempjes halen we het stuifmeel en met een penseeltje brengen we dat op de stampers aan. Die kruisingen worden dan jaren later ‘op de boom geproefd’. We testen over gans Europa om te zien welk ras waar precies het best gedijt. Samen met de broers Bangels uit Jeuk hebben we geïnvesteerd omdat Ziola een fantastisch knapperig resultaat geeft, rood kleurt en zeer toegankelijk smaakt. Het gaat om 2 hectare, zo’n 50.000 appels. Maar andere telers zijn vragende partij zodat we het aanbod in de toekomst kunnen uitbreiden.”

Familietrekje

De appel valt bij de eerste proevers alvast in de smaak. Maar voor de familie Nicolaï gaat het verder dan het louter commerciële. Vader Johan is vooral bezig met de appelboomkwekerij die al 40 jaar jaarlijks één miljoen appelboomsoorten over gans Europa verspreidt. “Maar alles begon bij mijn overgrootvader en het was mijn grootvader die in de jaren ’60 de bekende ‘Jonagold’ vanuit de VS meebracht over de grote plas”, vertelt Laura. “Onze familie is dus altijd innovatief geweest. Na mijn doctoraat kriebelde het ook bij mij. Ik ben op zoek gegaan naar hoe we appels minder gevoelig kunnen maken voor schimmels, hoe we hun tolerantie, hun weerbaarheid kunnen versterken. Neem nu de Jonagold, die is gevoelig voor nat weer. Daarom hebben we appelsoorten gezocht die bestand zijn tegen allerlei ziekten zoals schimmels. Tegelijkertijd wilde ik een goed product dat de consument weer moet aantrekken. Ik snakte zelf naar een lokale zomerappel, vers geplukt, om het seizoen te openen. Ziola is daar een mooi, en vooral lekker resultaat van”, besluit Nicolaï.