Op 19 januari start in het voormalig vaccinatiecentrum op de Julianussite een gezondheidshuis. Tongeren zal bij aanvang in dit nieuwe huis gezondheidspromotie koppelen aan een innovatief gezondheidsprogramma.

De haalbaarheidsstudie die POM Limburg uitvoerde rond de omvorming van de Julianussite tot gezondheidscampus overtuigde de stad Tongeren, AZ Vesalius en groep Teychene om samen hun schouders onder dit project te zetten. De stad zal er een gezondheidspromotie en een innovatief gezondheidsprogramma opstarten. “We brengen alle preventieve gezondheidsprogramma’s samen op één centrale plek”, verduidelijkt burgemeester Patrick Dewael. “Eén op vijf Limburgers is vandaag tewerkgesteld in de gezondheidszorg. Dat maakt van zorg één van de belangrijke economische speerpunten. Het gezondheidshuis wordt ‘the place to be’ voor iedereen die gezond is en het wil blijven, of voor wie gezonder wil leven. Gezondheidszorg staat vandaag immers nog voor 99 procent in het teken van ziekenzorg, slechts 1 procent gaat naar het voorkomen van ziekten. Die wanverhouding willen we hier rechttrekken.”

Het gezondheidshuis is er dus voor de Tongenaren en ook voor de lokale welzijns- en zorgprofessionals. “Ook professionals kunnen in de polyvalente ruimte samenkomen om opleidingen te volgen of om te vergaderen binnen de eigen beroepskring of multidisciplinair,” vult Evelyne Stassen, schepen van Sociale Zaken, aan. De start van het Gezondheidshuis is voorzien voor aanstaande vrijdag 19 januari.