Vlaanderen gaat in beroep tegen de uitbreiding van de luchthaven in Luik. Volgens Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) is de impact die de uitbreiding van de luchthaven op Vlaanderen zal hebben onvoldoende onderzocht. “Vanuit Vlaanderen hebben we in het voorjaar al onze opmerkingen en bezorgdheden aan de Waalse overheid bezorgd, maar daar wordt in deze vergunning op geen enkele manier rekening mee gehouden”, klinkt het bij Vlaams minister Demir. Eerder hadden de Zuid-Limburgse gemeenten waaronder Tongeren al bezwaar aangetekend.

De huidige vergunning voor de luchthaven van Luik loopt af op 2 januari 2023. De luchthaven is vooral gekend om het vele vrachtvervoer dat er passeert. In de nieuwe vergunningsaanvraag, wil de luchthaven de cargoactiviteiten verdubbelen van zo’n 34.000 vluchten op jaarbasis tot meer dan 69.000 vluchten per jaar. Vooral het aantal nachtvluchten zal fors stijgen, met 480 extra nachtvluchten per maand. Een stijging van 27%. Maar de luchthaven van Luik bevindt zich op 8 kilometer van de grens met Vlaanderen. “Er zijn nu al op regelmatige basis klachten rond geluidshinder en slaapverstoring van inwoners uit de grensstreek”, zegt het kabinet van minister Demir. “Uit metingen die het Departement Omgeving ’s nachts liet uitvoeren in Tongeren en Riemst blijkt dat een geluidsoverlast met pieken tot 70 dB en meer, te vergelijken met het geluid dat een stofzuiger maakt. Het is dan ook vreemd dat in de nieuwe vergunning op geen enkele manier wordt geduid hoe vaak er op dit moment al geluidshinder wordt veroorzaakt op Vlaams grondgebied, door welke types vliegtuigen en via welke vliegroutes.” De minister zelf verduidelijkt waarom ze in beroep gaat. “De impact van de luchthavenactiviteiten op mens en omgeving stopt niet aan de grens tussen Wallonië en Vlaanderen. Mijn diensten hebben in het voorjaar hun bezwaren overgemaakt aan de Waalse collega’s, maar daar werd geen rekening mee gehouden. Zolang wij geen garanties krijgen dat de impact van de geplande uitbreiding op onze mensen en onze omgeving onderzocht werd en beperkt blijft, zal ik dit dossier niet laten passeren.”

Demir schaart zich met deze beslissing pal achter de Zuid-Limburgse gemeenten die begin deze maand al de krachten bundelden en samen in beroep gingen tegen de uitbreidingsplannen van de luchthaven in Luik.

Foto © Pixabay