Ze is amper twintig jaar en al aan een tweede roman toe. Haar leven wordt in beslag genomen door een intense stage, en door haar worstelen met haar eigen fysieke beperkingen. “Maar de vele positieve reacties op mijn eerste boek geven mij vleugels”, vertelt Aster. “Ik heb hard gewerkt aan een vervolgverhaal.

We kloppen aan bij Asters’ grootouders in Boekout (Gingelom). “Hier is het rustig en kan ik me concentreren op mijn drukke stageweken en op mijn schrijfsels”, vertelt de 20-jarige Aster Knaepen. “Momenteel loop ik stage in de Standaard boekhandels van Landen en Tienen tot eind juni. Ik doe het werk zeer graag. Na dit schooljaar hoop ik het diploma Winkelhulp te behalen om dan te gaan werken. Ondertussen laat het schrijven me niet los.”

Spannend vervolg

Haar eerste eigen volledig geschreven roman, Het meisje met de blauwe hakken, werd bijna een jaar geleden gepubliceerd als resultaat van drie jaar schrijven. Door de positieve respons kreeg Aster vleugels en is ze niet meer gestopt met schrijven met nu een nieuw boek, De verloren zus, als gevolg. Het belooft een spannend vervolg te worden op Asters’ debuutroman. “Deze tweede roman zoemt in op de tweelingzus van het hoofdpersonage Kayla uit het eerste boek”, vertelt Aster. “Ik streef ernaar om elke avond te schrijven, liefst twee uur aan een stuk als het kan. Dat hangt af van de inspiratie. Soms krijg ik ineens een ingeving en dan schrijf ik dat onmiddellijk op. Anders vergeet ik het. De honger om het boek af te krijgen was groot en het is me gelukt.”

Al heeft Aster het zelf niet altijd even makkelijk. Al heel haar leven lang kampt ze met autisme en neurofibromatose. “Dat is een genetische aandoening waarbij de huid zwellingen vertoont”, legt Aster uit. “Dat gaat gepaard met pijn. Soms wordt het me te veel en dan voel ik me heel verdrietig.” De ziekte zorgt ook voor een motorische en mentale achterstand. “In september werd ik geopereerd aan mijn linkerarm. Er zat een vlekje dat weg moest. De operatie zelf is goed meegevallen, maar de kans bestaat dat ik opnieuw last krijg van vlekjes en dan moet ik terug naar het ziekenhuis.”

Spanning

Voor Aster begint het mentaal zwaar te wegen. “Ik heb meer dan vorig jaar moeilijke dagen”, vertelt ze. “Ik slaap niet goed en ik pieker veel. Natuurlijk zet ik door en probeer ik het beste te maken van mijn leven. Daarom ben ik zo trots op mijn tweede boek. Het zal online en fysiek te koop zijn. Ik heb geprobeerd om de spanning goed op te bouwen in het boek en er zullen ook heel wat geheimen aan het licht komen. Zeker lezen dus”, lacht Aster.

‘De verloren zus’ is online te koop via boekscout.nl of op bestelling via 0474/60.16.37 of auteur.asterknaepen@gmail.com