Vijf jonge acteurs hebben vanuit ARTAC, de vzw achter Trudo Theater en Trudo TheaterJeugd, een promotiefilmpje gemaakt voor het Rode Kruis Tienen. Onder artistieke leiding van oprichter Yorgo Fontaine zetten Truiense jongeren hun eerste stappen in de artistieke sector en worden ze gecoacht door het Artac-team tot professionals.

(Foto ©Lut Boogaerts  – In beeld: Yorgo Fontaine en de 5 jonge acteurs uit de regio Sint-Truiden)

Sinds 2013 worden in Sint-Truiden jonge en minder jonge acteurs opgeleid bij ARTAC, de vzw achter onder andere Trudo Theater en Trudo TheaterJeugd, onder artistieke leiding van oprichter Yorgo Fontaine. “We laten jongeren van 7 tot 97 jaar hun eerste stappen zetten in de artistieke sector. Bij ons worden ze gecoacht door het Artac-team tot professionals”, vertelt Yorgo. “Ed Vanderweyden (bekend van Katarakt, Zuidflank, In Vlaamse Velden, nvdr.) raakte in februari 2022 verzeild op de musicalvoorstelling ‘Romina & Julie’ en was gecharmeerd door de prestaties van onze jonge acteurs. Hij besloot daarop met ARTAC in zee te gaan om acteurs aan te leveren voor de promofilm van ‘Fonds Meester Hikketik’. Dat fonds werd enkele jaren geleden opgericht ter ere van voormalig docent en schoolhoofd André Hikketik uit Binkom. Het waren Ludo Veuchelen en Herman Vangramberen die mee aan de wieg stonden van het fonds. Zij vertellen: “De meester droeg vrijwilligerswerk, respect, vriendschap en creativiteit hoog in het vaandel. Het is nu aan ons om ervoor te zorgen dat zijn erfenis wordt ingezet om dit bij de jeugd te bevorderen”, aldus de oprichters, die het fonds onderbrachten in het Rode Kruis Tienen.

Vijf gezworen kameraden

Wanneer de drie oud-leerlingen, Ludo, Herman en Ed terugdenken aan hun schooltijd bij de meester, herinneren ze zich vooral de verhalen die Hikketik vertelde op zaterdagvoormiddag. “De Vijf Gezworen Kameraden (de boekenreeks werd onlangs opnieuw uitgebracht door de Standaard Uitgeverij, nvdr.) was de spreekbuis waarlangs de meester zijn normen en waarden meegaf aan de leerlingen”, geven de drie ons mee. “Laat het dan ook net deze vertellingen zijn die Ed Vanderweyden uitlicht in de promofilm van het fonds, met in de hoofdrollen de leerlingen van ARTAC: Noah De Cock, Amy Langen, Rube Martens, Maren Poelmans & Jelle Toelen”, vult Yorgo Fontaine aan. “Ed en ik zijn geen onbekenden voor elkaar. Sinds 2015 maken we samen theaterproducties voor TG WUIVEND RIET, een professioneel maar klein reizend gezelschap. ‘Klein’ is uiteraard een relatief begrip. De voorbije theaterseizoenen is Tg WUIVEND RIET uitgegroeid tot een begrip in het Vlaamse theatercircuit. Met circa 75 voorstellingen per theaterseizoen zijn we prominent aanwezig op de Vlaamse podia”, besluit Yorgo.