Chiara Pletinckx (25), afgestudeerd gezinswetenschapper aan de Hogeschool Odisee, heeft de Bachelorprijs 2024 gewonnen voor haar scriptie over de ondersteuning van anderstalige ouders bij de school- en studiekeuze van hun kinderen. Pletinckx overtuigde de jury met haar innovatieve aanpak en hoge praktijkwaarde.
De overgang naar het secundair onderwijs kan een complexe stap zijn voor gezinnen met een andere thuistaal. Pletinckx’ proefproject, in samenwerking met Huis van het Kind Hasselt en de dienst Flankerend Onderwijsbeleid van Stad Hasselt, bracht daar verandering in. Via persoonlijke huisbezoeken kregen deze gezinnen begeleiding op maat. “Het persoonlijke contact tijdens de huisbezoeken stelde ons in staat om in te spelen op de specifieke noden van elk gezin”, vertelt Chiara Pletinckx die in Wellen woont. “Mijn aanpak werd positief onthaald door zowel gezinnen als scholen. De gezinnen die deelnamen waren beter geïnformeerd dan gemiddeld.” Dat bevestigt ook een schooldirecteuruit Hasselt.
Begrijpelijk
Toegankelijke communicatie stond centraal in het project. Flyers en brochures werden visueel ondersteund met pictogrammen, schema’s en QR-codes. Op de Onderwijsbeurs in Hasselt maakte Pletinckx het bezoekers makkelijk met grondplannen en symbolen die de beurs inclusiever maakten. Daarnaast ontwikkelde ze een schoolkeuzespel dat ouders en kinderen helpt bij het maken van een weloverwogen keuze. Het spel stelt stellingen zoals de afstand tot de school, aanwezigheid van vrienden en beschikbare studierichtingen centraal, en stimuleert gesprekken tussen ouder en kind. “Zo maken we de keuze minder zwaar en meer inzichtelijk,” aldus Chiara. “Mijn project resulteerde in een praktisch draaiboek dat breed inzetbaar is voor scholen, lokale overheden en vrijwilligers. Mijn droom is dat deze aanpak in heel Vlaanderen wordt toegepast. Het werk biedt een concreet voorbeeld van hoe het onderwijs inclusiever kan worden gemaakt en hoe anderstalige gezinnen beter ondersteund kunnen worden.”
Met deze bekroning krijgt Chiara’s werk de erkenning die het verdient en zet het een belangrijke stap naar een gelijkere toekomst voor alle gezinnen.