Binnenkort zullen erkende garages wagens kunnen herkeuren. Het is een van de maatregelen die de regering klaar heeft om de lange wachtrijen en het monopolie van autokeuringsstations aan te pakken. In Heers en Alken moet zowat de helft van het Limburgse wagenpark zich aanbieden. Door het stijgend aantal herkeuringen liepen de wachttijden de voorbije maanden hoog op, tot vier uur lang.

Hallucinante beelden op woensdagnamiddag in het keuringstation van Heers. Wagens met een papa of een mama en de kinderen erbij. Mede door de crisis en de stijgende populariteit van tweedehands wagens hebben heeft de automobielinspectie de handen vol. Mensen rijden langer met hun wagen en doen die pas weg als hij echt ‘op’ is. “Van een doorbraak van nieuwe, elektrische wagens is zeker geen sprake”, verklaarde CL Cars van de Luikersteenweg onlangs in een interview met TruiensNieuws. Daarnaast is er sprake van strengere keuringscriteria. Garagisten uit Haspengouw bevestigen dat het er streng aan toe gaat. “Onlangs werd er een wagen van een klant afgekeurd omdat er een stukje uit de bescherming van het achterlicht was. Zelf ga ik niet meer naar de keuring met de wagens van mijn klanten omdat dat teveel werkuren zijn door die lange wachttijden. Voor de klant onbetaalbaar.”

Ook het herkeuren verloopt opvallend trager. “De tijd dat je voor een herkeuring even snel kon binnenrijden ligt al lang achter ons. Iemand wiens wagen wordt afgekeurd moet dus twee keer lang aanschuiven.”

Met het plan van de regering zal de herkeuring binnenkort door de erkende garage zelf kunnen gebeuren. Dat moet ook het monopolie van de keuringstations doen afnemen. Voor de consument is dit alvast goed nieuws. Het spaart een rit uit naar een keuringscentrum, aangezien herstelling én keuring op dezelfde plaats kan gebeuren. Maar de garage moet aan strenge criteria voldoen. De kans is groot dat vooral grote garages aan die attesten om te mogen herkeuren, zullen geraken.

Je kan ook tot drie maanden op voorhand online reserveren voor je jaarlijkse autokeuring, zoals blijkt uit het voorbeeld van één van onze lezers hieronder. Je kan dus in januari al naar de keuring gaan, ook al moest dat in maart gebeuren. Je termijn van één jaar blijft onveranderd op maart staan (zie hieronder).

Foto’s © Media Haspengouw