Er circuleren plannen voor een illegale rave vanaf vrijdagavond waarbij de naam van Sint-Truiden is gevallen. De locatie zou opnieuw een militair domein of een verlaten vliegveld zijn dat in onbruik is geraakt. Er wordt gedacht aan de regio Sint-Truiden, Tienen en Diest. De burgemeesters Kempeneers van Sint-Truiden en Reekmans van Glabbeek pakken de zaken alvast anders aan.

 

“Ik heb maatregelen genomen om te voorkomen dat het militair domein van Brustem voor de tweede keer het doelwit wordt van de ravers”, steekt Kempeneers (cd&v) van wal. “We hebben vernomen dat er een nieuw bericht onderschept is waarin er sprake is van een nieuwe raveparty op een verlaten vliegveld in België. De details van mijn maatregelen om een herhaling te voorkomen hou ik liever voor mezelf. We kunnen de toegangswegen naar het voormalige militaire domein niet afsluiten omdat het geen eigendom is van de stad. Wel zullen de militairen het domein in Sint-Truiden beter beveiligen. Zo zullen er afzettingen komen aan de toegangspoorten. Daarnaast zal er dag en nacht gepatrouilleerd worden. We staan ook in contact met buurtbewoners. Zij zullen ons de nodige signalen geven mocht er volk in de buurt komen”, besluit Kempeneers.

Zeecontainers

Haar ambtsgenoot uit Glabbeek in Vlaams-Brabant hanteert een kordate aanpak. Burgemeester Peter Reekmans heeft de toegangswegen tot het domein in Attenrode-Wever laten afzetten met zeecontainers. Reekmans kreeg de informatie naar eigen zeggen van de federale politie. Volgens de burgemeester werden er de voorbije dagen op de oude militaire site van Goetsenhoven, nabij Tienen, mensen gespot die een locatie voor een feest aan het zoeken waren, en ook het domein van Attenrode-Wever op zijn grondgebied zou een hotspot kunnen zijn. In 2013 werd dat militair domein al eens gebruikt voor een rave. “We willen wat er in Sint-Truiden is gebeurd koste wat het kost vermijden. De politie is in hoge staat van paraatheid. Deze zware containers kan men niet aan de kant duwen om het domein te betreden met voertuigen”, besluit Reekmans.

Sint-Truiden werd begin mei verrast door duizenden feestvierders die drie dagen een illegale raveparty hielden met veel schade in de natuur en onrust bij de bevolking. De provinciale fase van het crisisbeheer werd afgekondigd. Het onderzoek van het parket naar de organisatoren loopt nog steeds.