Op dinsdag 5 maart zullen de Zuid-Limburgse wegen naar verwachting verstoord worden door een protest van boze landbouwers tegen de natuurbeheerplannen van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) in Haspengouw. De boeren zullen vanaf 9.30 uur met hun tractoren van Veulen (Heers) naar Hasselt trekken, waar ze rond 11 uur hun bezwaren tegen de plannen persoonlijk zullen overhandigen aan het Limburgse hoofdkwartier van ANB bij het station van Hasselt. De politie waarschuwt voor grote hinder.

Het ANB heeft een langetermijnplan ontwikkeld om de biodiversiteit in de regio te bevorderen, met een openbaar onderzoek dat afloopt op 7 maart. Dit plan betreft in eerste instantie 14 natuurgebieden, maar strekt zich uit over een groter gebied van 1.690 hectare, waarvan een deel in landbouwgebied ligt. De bezorgdheid van de landbouwers richt zich voornamelijk op het feit dat een groot deel van dit gebied (1.260 van de 1.960 hectare) in landbouwgebied ligt. Ze vrezen dat de plannen toekomstige beperkingen zullen opleggen aan hun landbouwactiviteiten en eisen duidelijkheid over de mogelijke gevolgen voor hun activiteiten. Het ANB zegt open te staan voor dialoog met de boeren en benadrukt dat het ruimere globale kader geen gevolgen zal hebben voor het huidige grondgebruik en geen bijkomende beperkingen zal opleggen aan landbouwers en hun gronden.

Verkeershinder

Het protest zal dinsdagochtend om 9.30 uur beginnen in Veulen, een deelgemeente van Heers en via Borgloon en Kortessem naar Hasselt gaan, waar verschillende boeren zich bij de colonne zullen voegen. De politie verwacht tussen de 100 en 150 tractoren, wat zal leiden tot afsluiting van de stationsbuurt in Hasselt van 10 uur tot 15 uur.