Naar aanleiding van de grote vakantie organiseerde St.-Vincentius Alken haar tweede speelgoedmarkt. Honderd kinderen die het minder breed hebben kwamen neuzen tussen allerhande spelletjes en speelgoed. TruiensNieuws ging op pad en ontdekte in zowat elke Haspengouwse gemeente een vincentiusvereniging met een actieve werking.

“Dankzij de gulle steun van de Alkenaren kon onze vereniging de gezinnen met kinderen een ruim aanbod geven inzake speelgoed”, vertelt Paul Dirickx van de Vincentius vereniging van Alken. “Het gaat om meer dan 100 kinderen die gratis komen kiezen. Het speelgoed wordt door het jaar heen geschonken door Alkenaren en stuk voor stuk nagekeken door onze vrijwilligers. Daarnaast blijven we inzetten op andere ondersteuning voor mensen in armoede, met ons winkeltje en met studiebeurzen”, zegt Dirickx. “We kennen stilaan onze mensen in nood. We ontvangen hen graag in ons winkeltje. Daar verzamelen we oude kleding en speelgoed; elke eerste zaterdag van de maand tussen 10 en 12 uur en elke derde woensdag van de maand tussen 12 en 14 uur. Vincentius Alken heeft een eigen locatie in de Stationsstraat 135.

Sterk in Limburg

Ook in andere Haspengouwse gemeenten leeft de vereniging, vaak met steun van het lokaal bestuur op logistiek vlak. “Vincentius Limburg vzw is dé vrijwilligersvereniging van mensen met een hart voor medemensen in armoede. We willen iedereen motiveren om iets te doen voor een ander in nood want armoede kan iedereen treffen. Wij willen een open huis zijn met vrijwilligers met een luisterend oor”, vervolgt Dirickx.

Opvallend is dat de vereniging vooral sterk staat in Limburg. “Binnen Limburg verdelen meer dan 1.000 vrijwilligers in 37 Vincentius verenigingen elke maand aan 3.500 gezinnen voedselpakketten. Daarmee worden meer dan 10.000 personen elke maand geholpen. Het voedsel krijgen we en we kopen noodzakelijke producten bijkomend aan. Gezond en gevarieerd eten is een recht van iedereen daarom ook verse groenten en fruit.”

In Haspengouw is er Het Vincentje in de kerk te Broekom voor Borgloon, Wellen en Heers. En in Sint-Truiden heeft ‘Het Huis van Vincentius’ al jaar en dag een vertrouwde stek op de Naamsevest, waar vrijwilligers voedselpakketten voorzien. Sommige afdelingen doen daarnaast huisbezoeken en geven financiële hulp. Ook de studiekeuzebegeleiding en de financiële ondersteuning om verder te kunnen studeren zitten in de lift.

In Het Huis van Vincentius te Sint-Truiden worden er voedselpakketten verdeeld onder de kansarmen