Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir heeft aan Corda Campus NV een omgevingsvergunning afgeleverd voor een hypermoderne digitale arena op Corda Campus. Die wordt met zijn 10.000 m² de eerste en grootste digitale arena van het vasteland. Buiten de hoogtechnologische toepassingen en de multifunctionele indeling van de arena, zal de helft van het volume bestaan uit verhuurbare kantoorunits die bij events kunnen omgetoverd worden tot belevingsvolle skyboxes. De arena zelf heeft een amfitheater-opstelling en biedt plaats aan maximaal 4.000 mensen.
Op één na waren alle adviezen tijdens de procedure gunstig. “Het effectenonderzoek op vlak van natuur en leefmilieu toont aan dat er geen significante effecten te verwachten zijn, al zullen 8 te kappen bomen wél integraal met streekeigen nieuwe bomen gecompenseerd moeten worden”, zegt de woordvoerder van het kabinet Demir. “Er gaat geen ruimte voor waterberging verloren, zo blijkt uit de watertoets. Tijdens het openbaar onderzoek werden slechts vier inspraakreacties ontvangen, die volgens de minister geen of onvoldoende inhoudelijk en juridische onderbouwing hadden.” Door de aflevering van de omgevingsvergunning wordt een hoogtechnologisch gebouw mogelijk van 60 meter lang en breed en 24 meter hoog. “Met die afmetingen zal de arena ongeveer 10.000 m² tellen, dat is vergelijkbaar met het bestaande Corda 1 gebouw. De Corda Arena wordt uitgerust met de nieuwste streamings- en broadcastingsystemen zodat de hele wereld kan meekijken tijdens de events. Het wordt dé ideale locatie voor grote internationale events en congressen.”
Ruimte goed benutten
De arena wordt multifunctioneel ingericht: de helft van de oppervlakte zal worden ingenomen door verhuurbare flexunits, die als skyboxes kunnen dienen wanneer er evenementen doorgaan in de arena. De andere helft van de oppervlakte kan benut worden als eventruimte. Er kunnen maximum 4000 mensen samen het event of spektakel bijwonen, maar de arena wordt zo opgebouwd dat ook kleinere groepen perfect gebruik kunnen maken van de faciliteiten. In de arena spelen toonaangevende events een belangrijke rol. De faciliteiten en ruimte maken het mogelijk om er onder andere grote, Europese kampioenschappen in nichesporten zoals esports te laten doorgaan.
“Waar steden als Brugge en Gent hun historisch karakter kunnen uitspelen, willen we in Hasselt de kaart trekken van het digitale”, zegt Vlaamse minister van Toerisme Zuhal Demir. “De Corda Arena is de eerste eventlocatie in haar soort en gloednieuw voor België. Dit is next level, met state-of-the-art technologie en een futuristische architectuur binnen en buiten. Het congrestoerisme maakt in Vlaanderen ongeveer 20 procent van de bezoeken uit. Met deze investering is het mogelijk het congrestoerisme in onze provincie en bij uitbreiding gans Vlaanderen verder op te krikken”.
Steven Vandeput, burgemeester van stad Hasselt, is enthousiast over de Corda Arena: “Met de realisatie van deze spraakmakende belevingsarena zetten we Hasselt op de kaart in Vlaanderen en de Euregio. Als stadsbestuur willen we ons verder profileren binnen het evenementen – en zakentoerisme. Dit project past perfect binnen deze strategie. In overleg met de Corda Campus zullen onze stadsplanners ervoor zorgen dat dit project ruimtelijk perfect ingepast kan worden op de site én er worden voorwaarden opgelegd om ook het mobiliteitsverhaal in goede banen te leiden..”
Zes jaar na de start is de Corda Campus, ontstaan op de resten van de vroegere Philips-fabriek, uitgegroeid tot een toonaangevende technologie- en innovatiecampus. Niet alleen in België, maar ook ver daarbuiten. Zo’n 250 bedrijven zijn vandaag goed voor ruim 5.000 jobs. Het gaat daarbij niet alleen om kleine start-ups en al wat grotere scale-ups, maar ook om bedrijven die toonaangevend zijn in hun sector, zoals Cegeka. De Corda Campus wordt de komende jaren gevoelig uitgebreid. Het masterplan Corda 2.0 voorziet in een investering in onder meer moderne kantoren, een datacenter, een internationale school en business flats voor bedrijven op de site.
Beelden credits – Corda