De komende uren gaat de zomer even in time-out. Volgens het KMI mogen we ons vanavond verwachten aan felle rukwinden en zware bewolking in Limburg. Vlaanderen gaat in code geel. “In Haspengouw geldt dat enkel voor de rukwinden. Voor regen blijft het code groen. De verwachte 20 liter neerslag per vierkante meter zal vooral in de provincies West- en Oost-Vlaanderen vallen, maar onweer is er overal”, klinkt het.

 

Vanaf 21 uur krijgen we felle neerslag in het westelijk deel van Vlaanderen. In Limburg zijn het vooral de felle windstoten tot 90 kilometer per uur die we in de gaten moeten houden. Omdat er veel bomen vol in blad staan, vangen ze veel meer wind dan anders en leveren dus extra gevaar op. “Het valt niet uit te sluiten dat er lokaal stormschade ontstaat in Zuid-Limburg.”

Noodnummer

Door het nakende onweer activeerde de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken alvast het noodnummer 1722. “Er is een risico op storm of wateroverlast”, meldt men daar. “Voor storm- en waterschade waarvoor bijstand van de brandweer nodig is, kan je een aanvraag indienen via het e-loket www.1722.be of het nummer 1722 bellen. Bel enkel 112 voor situaties die mogelijk levensbedreigend zijn”, aldus nog de FOD Binnenlandse Zaken.

Komende dagen

Woensdag vroeg in de ochtend trekt de onweerszone naar Nederland. Het wordt dan wisselend bewolkt met 21 graden. In het binnenland is de wind matig.

Donderdag start zonnig maar zijn er ook stapelwolken. De maxima liggen rond 18 à 23 graden.

Vrijdag wordt het zonnig met een meestal blauwe lucht bij 27 graden. De wind waait overwegend zwak uit het zuidoosten.

Zaterdag wordt het zonnig, maar in de namiddag komt er bewolking opzetten met tegen de avond toenemende kans op onweer vanuit Frankrijk. De maxima liggen tussen 26 en 32 graden. De wind is opnieuw zwak uit het zuidoosten.

Zondagochtend is er al onweersdreiging aan de Franse grens en over het westen. In de loop van de dag breidt het onweer zich uit over de rest van het land. Het wordt wellicht minder warm, maar nog steeds zwoel, behalve aan zee met maxima tussen 21 graden aan de kust. In het binnenland wordt het 26 of 27 graden, in Haspengouw tot 29 of 30 graden.