In Haspengouw zijn de fruittelers druk bezig met het snoeien van hun fruitbomen. De oogst kan dit jaar in Haspengouw goed meevallen. “Maar de aanplantingen komen wél in gevaar, vooral de lager gelegen fruitpercelen kampen met een teveel aan water in de ondergrond”, vertelt fruitteler Jos Claes van Borgloon.
- Tekst en foto’s © Rudi De Cock
Op de plukperiode na is de snoei een van de drukste periodes in de fruitteelt. Wie al eens via de plantagebaantjes fietst zag de fruittelers de voorbije weken volop in actie. De snoei is een belangrijke stap op weg naar een goede oogst. “De perenbomen zijn zo goed als klaar, vervolgens is het de beurt aan de appel- en kersenbomen”, vertelt fruitteler Jos Claes van Borgloon. “Fruitbomen moeten namelijk goed gesnoeid worden om een mooie oogst te produceren. We kunnen nu al goed zien hoeveel bloembotten er op de bomen staan. Op sommige plaatsen zijn er minder bloembotten waar te nemen. Een en ander heeft te maken met het donkere weer van vorig jaar. Het heeft maandenlang geregend met minder zonuren op de teller, en dus werden er minder bloembotten aangemaakt. Waar de grond verzadigd is door water hebben de bomen een groeistoornis en daardoor zijn er minder bloembotten gevormd.”
Fruitteler Jos Claes: “Minder bloembotten heeft soms te maken met een verzadigde ondergrond door teveel water”
Vorst
En wat te verwachten van de oogst? Claes klinkt toch optimistisch: “Het ziet er goed uit, ondanks dat de oogst vorig jaar wat minder was. Het blijft natuurlijk afwachten omdat we elementen zoals de vorst en het aantal uren licht niet kunnen voorspellen. Vooral de eventuele vorst moeten we de komende weken goed in de gaten houden. We zijn de molens aan het klaarmaken. Die mengen de verschillende luchtlagen door elkaar om te verhinderen dat die vorst vrij spel krijgt. Vooral in mei als de bloemen open staan, dat is een cruciale maand, moet er soms worden bijgestookt en dan mengen de molens de lucht om een hogere temperatuur te krijgen.”
Wit op de bomen
Lezers vragen zich af wat dat wit product is waar de perenbomen mee zijn behandeld. “Dat is natuurlijke klei afkomstig van Amerikaanse kleimijnen”, weet Claes. “In tegenstelling tot de geelbruine klei van hier bij ons is deze sneeuwwit. Door deze klei worden de facetogen van de perenbladvlo verblind en kunnen ze de bomen niet vinden om er hun eieren te leggen. Het middel is 100% biologisch en heeft een zeer groot klevend vermogen. Als de bloei begint wordt de behandeling stopgezet.”
Veel te nat
Waar de fruitteler zich zorgen om maakt is een probleem van de lange termijn. “Ik verwacht dat er dit jaar problemen gaan opduiken in de aanplantingen door het langdurig overdreven nat zijn van de percelen. Vooral de lager gelegen percelen worden volgens mij probleempercelen. De wortels van de bomen zijn door de langdurige hoge waterstand deels afgestorven doordat er geen of onvoldoende zuurstof in de bodem zit. Ik heb geen glazen bol maar het zijn geen normale toestanden geweest. Ook bij de kersenbomen verwacht ik nog problemen.”
De toekomst op lange termijn zal mee bepaald worden door het klimaat, zoals altijd, maar net dat klimaat is de laatste jaren uit de haak aan het gaan. Het valt af te wachten welke kant het op termijn opgaat met ons lekkere Haspengouwse fruit… .
In beeld – De gesnoeide takken naast een fruitplantage