Dinsdag 18 juni werden er, onder leiding van de onderzoeksrechter te Tongeren, door de FGP Limburg (met bijstand van PZ CARMA, PZ BHT, FGP LUIK, FGP NAMUR, Administratie Douane en Accijnzen alsook patrouillehonden van DACH ) 10 huiszoekingen verricht te Beringen- Genk – Diepenbeek – Ham – Antwerpen – Namen, Verviers en Seraing.

Deze huiszoekingen kaderen in een grootschalig onderzoek naar een criminele organisatie die zich bezig houdt met het ontkleuren van mazout. In een loods in Namen werd een professionele mobiele ontkleuringsinstallatie aangetroffen alsook circa 2.000 kilo aan ontkleuringsproducten. De speurders namen drie luxe-voertuigen in beslag genomen, naast 1 tankwagen, 1 tankoplegger en een lichte vrachtauto met “mobiele filterinstallatie”, wat een unieke ontdekking is.

De schade die door deze fraudevorm ontstaat, loopt in de miljoenen euro’s. Het aantal ontkleurde liters huisbrandolie loopt op tot in de miljoenen liter waarbij de organisatie ongeveer 18.000 euro aan accijnzen en BTW illegale winst genereert op iedere 10.000 liter ontkleurde huisbrandolie. Hiernaast veroorzaakt de organisatie zeer ernstige milieuverontreiniging door het dumpen van giftig afval in de omgeving.

Er werden vijf personen gearresteerd. In dit onderzoek werden vorig jaar al 40 huiszoekingen en 18 arrestaties uitgevoerd.