Twee kermisuitbaters hebben woensdagvoormiddag verantwoording afgelegd voor de rechtbank van Hasselt. Ze waren in 2021 betrokken bij een vechtpartij in Sint-Truiden waarbij twee cafégangers zware verwondingen opliepen.

We schrijven september 2021, ’s avonds na de kermis. Getuigen zagen drie mannen een café in Sint-Truiden binnenwandelen en er een koppel lastigvallen. Die voelen de bui al hangen en verlaten de zaak. Het drietal richten hun pijlen dan maar op enkele andere aanwezigen in het café. Er ontstaat een vechtpartij en een klant die iemand wilde helpen die op de grond gevallen was, wordt bewusteloos geslagen. Tijdens de vechtpartij loopt de man ernstige verwondingen op aan zijn kaak, zijn rechterschouder, zijn elleboog, zijn ribben en ziet hij – nu nog steeds – minder scherp. Hij is al 18 maanden werkonbekwaam.

De beklaagde van zijn kant houdt vol dat hij één slag zou hebben toegediend om zich te verdedigen. De andere aanwezige beklaagde geeft zijn bijdrage in de feiten wél toe en bood nogmaals zijn excuses aan. Dat deed hij eerder al aan het slachtoffer wiens neus hij had gebroken door een kopstoot. De agressor had al eerder contact gezocht met het slachtoffer en de twee hadden in een open gesprek de feiten besproken. Tussen hen beiden werd een schaderegeling uitgewerkt waarbij het slachtoffer de excuses aanvaardde.

De procureur vordert nu een gevangenisstraf van twee jaar en een geldboete van 200 euro voor de beklaagde die zijn rol in de feiten deels ontkende. Rekening houdend met de schaderegeling die de andere beklaagde al had uitgewerkt, wordt voor hem een gevangenisstraf van 10 maanden gevorderd en een geldboete van 100 euro. Het blijft gissen naar de identiteit van de derde vechtersbaas.

De uitspraak hierover zal gebeuren op 22 maart.

Foto © Media Haspengouw