De leerlingen van het 2e leerjaar BS De Letterfant hebben samen met PXL-studenten Electromechanica een droommachine ontworpen. Met de tekeningen en de maquette gaat nu een technische school aan de slag om de machine daadwerkelijk te realiseren. In het kader van MyMachine realiseren drie onderwijsniveaus ‘droommachines’ gedurende één school- en academiejaar.

MyMachine Vlaanderen is een initiatief dat ondernemingszin, creativiteit en vaardigheden wil stimuleren binnen alle onderwijsniveaus (lager-, hoger-en secundair onderwijs). Zo maakten de leerlingen van juf Evi van het tweede leerjaar tekeningen, en later vloeide daar een ontwerpmaquette uit voort. PXL-studenten Bea en Martijn begeleiden het project. “Voor het ontwerp hebben we een concept ontwikkeld”, vertellen ze daarover. “Maar de ideeën daarvoor werden aangereikt door de kinderen. We zijn in hun klas maquettes gaan helpen maken. Leerlingen van het technisch secundair onderwijs bouwen nu een werkend prototype van deze droommachine.

Verjaardagsmachine

De droommachine die momenteel verder wordt uitgewerkt van De Letterfant is de ‘Fantaart, een verjaardagsmachine’. “Het wordt een tandem met daarop een taart”, vertelt juf Evi. “Als de jarige leerlingen hard genoeg fietsen gaat de taart omhoog en krijgen ze toegang tot het snoepjesluik. De tandem is ook voorzien van feestmuziek en een bellenblaasmachine om er een rondrijdend feestje van te maken!”

“Als studenten proberen we het creatiefste in de kinderen naar boven te halen”, vertellen Bea en Martijn. We nemen  hun ideeën mee naar de hogeschool. Daar wordt alles omgezet in concepten en trekken we opnieuw naar de kinderen om samen met hen te herontwerpen. Met deze ontwerptekeningen en – maquettes als inspiratiebron en rekening houdende met de mogelijkheden en beperkingen van het secundair onderwijs werken ze een finaal concept uit.
De leerlingen uit het lager onderwijs worden zo veel mogelijk betrokken in het ontwerpproces.”

Nu is het aan een secundaire school om de machine te bouwen. Op het einde van het schooljaar wordt het hele proces van kindertekening tot tastbare machine tentoongesteld op de MyMachine expo in Brussel. “De essentie van MyMachine gaat over het proces: de mogelijkheid voor jonge leerlingen en studenten om te ontdekken hoe je een idee vastpakt en tot leven brengt. Zo promoten we ondernemerschap van jongsafaan”, besluit men.

Foto’s ©TruiensNieuws