Een leraar uit Tongeren werd gisteren door de rechtbank schuldig bevonden aan de verkrachting van een 11-jarige leerling uit zijn klas. De feiten dateren van in 2011. De man krijgt 40 maanden gevangenisstraf. Zelf houdt hij vol onschuldig te zijn.

De nu 23-jarige vrouw diende in juni 2018 klacht in tegen haar leraar uit het zesde leerjaar. De vrouw beschuldigde hem van een aanranding tijdens de bosklassen in 2009 en van verkrachting tijdens de zeeklassen in 2011. Toen was ze 11 jaar oud. De man zou gehandeld hebben nadat alle andere leerlingen sliepen. Tijdens drie van de vijf nachten zou hij haar hebben verkracht.

De 41-jarige leraar is altijd blijven lesgegeven in zijn school, met steun van de directie. Hij heeft altijd zijn onschuld staande gehouden. Het parket vroeg om niet te vervolgen wegens onvoldoende bewijzen. De leraar gaf na het zesde leerjaar nog bijles aan het meisje. “Ik heb haar nog bijles gegeven, op vraag van haar ouders, na het zesde leerjaar. Ze kwam nog vaak langs op school om mij te bezoeken. Op een bepaald ogenblik heb ik haar gezegd dat ik geen tijd meer voor haar had, omdat ik een nieuwe klas en nieuwe leerlingen had. Ik zag toen het vuur in haar ogen. Ik heb toen niets meer van haar gehoord, tot een aantal jaar geleden die klacht kwam. Ik besef nu dat ik als man machteloos sta tegen de verklaringen van een vrouw.”

De raadsman van de leerkracht, meester Gino Houbrechts, haalde hard uit naar de vrouw: “Haar vader is veroordeeld door het hof van assisen, haar moeder was een gekend figuur op de Chaussée d’Amour. Dat is het milieu waarin dit dossier zich situeert. Haar moeder heeft nog gezegd dat ze dacht dat het meisje verliefd was op haar leerkracht.”

De vrouw reageerde emotioneel op het pleidooi van Houbrechts. “Het doet pijn om te horen dat mijn familie hierbij betrokken wordt. Dat is waarschijnlijk net de grootste reden waarom hij mij eruit heeft gekozen als slachtoffer. Ik zou toch niet geloofd worden”, huilde ze.

Gevangenisstraf

De Tongerse rechter is wel overtuigd van de schuld van de man en verwijst onder andere naar een verklaring van een andere oud-studente. Dat meisje zou seksueel getinte sms’en van de leerkracht ontvangen hebben waarin hij vroeg om af te spreken en haar te ontmaagden. Het meisje had de berichtjes echter verwijderd.

Dat het 23-jarige slachtoffer jaren voor haar klacht haar verhaal ook al deed tegen een vriendin, haar moeder, de directeur van de school, haar begeleidster en een psycholoog, wijzen volgens de rechtbank ook op de geloofwaardigheid ervan.

“Hij heeft op schromelijke wijze misbruik gemaakt van zijn positie als leerkracht en van het noodzakelijke vertrouwen dat het minderjarige slachtoffer als leerlinge in hem stelde”, zo schreef de rechter in het vonnis. De leerkracht werd veroordeeld tot een effectieve opsluiting van 40 maanden en hij werd voor 20 jaar uit zijn rechten ontzet, waardoor hij zijn job als leerkracht niet meer kan uitvoeren. Het slachtoffer krijgt een schadevergoeding van 1.310 euro.

Advocaat Gino Houbrechts is met verstomming geslagen. “Wij gaan zeker in beroep. Het openbaar ministerie heeft altijd de vrijspraak gevraagd. Het is te gek voor woorden. Zelfs de gerechtspsychiater heeft de verklaringen van die vrouw geanalyseerd en stelt dat ze leugenachtig zijn.”

De leerkracht wordt in afwachting van het verdere verloop van de zaak preventief geschorst.