Natuurpunt reageert verontwaardigd op de intimidaties en vernielingen die door landbouwers aan de woonst van één van hun medewerkers heeft plaatsgevonden. De natuurbeweging roept landbouwminister Jo Brouns, voorzitter Sammy Mahdi (cd&v), sectororganisaties Boerenbond en ABS om te stoppen met polariseren en het verspreiden van valse berichtgeving tegenover Natuurpunt.

Vrijdagnamiddag op hun terugweg na de landbouw-manifestatie in Genk stopten een zestigtal Zuid-Limburgse landbouwers bij de privéwoning van een van de personeelsleden van Natuurpunt in Diepenbeek. “Ze betraden het privédomein, bevuilden de oprit met afval en gooiden voetzoekers. Alleen de echtgenote was op dat moment thuis”, zegt de woordvoerder van Natuurpunt. “We zijn geschokt en veroordelen dit geweld ten strengste. We zijn verbouwereerd over de agressieve manier waarmee deze actie gepaard ging. Het betreden van privéterrein en intimideren van onze personeelsleden is onaanvaardbaar.” Natuurpunt roept voorzitter van cd&v Sammy Mahdi, landbouwminister Jo Brouns en de landbouworganisaties op om te stoppen met polariseren en Natuurpunt onterecht als een bedreiging voor boeren af te schilderen. “Ook in Genk gebruikten Brouns en Ceyssens in opruiende taal en dreigingen naar nog fellere acties”, aldus Natuurpunt.

Niet tegen elkaar uitspelen

“Het is schandalig dat de politici en organisaties die verantwoordelijk zijn voor het falende landbouwbeleid, de natuur en organisaties als Natuurpunt als zondebok opvoeren”, vervolgt de woordvoerder. “In plaats van een sterke visie te ontwikkelen om de boer een mooie toekomst en een eerlijke prijs te bieden, houden ze elke verandering tegen om het winstmodel van de agro-industrie te beschermen. Op het terrein werkt Natuurpunt goed samen met meer dan duizend boeren. Het is vreselijk dat landbouw en natuur nu zo tegen elkaar uitgespeeld worden. Landbouw en natuur zijn in de feiten namelijk geen tegenstanders, maar bondgenoten in de open ruimte die in Vlaanderen zo sterk onder druk staat. Nog elke dag verdwijnt er vijf hectare onder het beton. De landbouwgrond die verdwijnt, gaat vooral naar industrie, woningen en paardenweides, slechts heel beperkt naar meer natuur.”

De organisatie bekijkt nu welke juridische stappen ze kan nemen.