De leerlingen van de Haspengouwse scholen leren dezer dagen kennismaken met de boerenstiel. Het zijn telkens de kids van de vijfde en zesde leerjaren die een of meerdere dagen worden ondergedompeld in het boerenleven. De initiatiefnemers werken met een STEMbox om op die manier de wetenschappelijke kant van landbouw ook te belichten.

Vorige week waren de leerlingen van het 5e en 6e leerjaar van de Loonse basisscholen nog vol lof over de ‘boerendagen’. Op donderdag 19 en vrijdag 20 mei zijn de tien Truiense basisscholen aan de beurt. Ook de Tongerse basisscholen stappen mee in het project.

Op het Wilderenhof in Bommershoven konden de Loonse scholieren kennismaken met 7 landbouwers en fruittelers. Zij kwamen hun stiel toelichten. Gastheer Eric toonde de modernste technieken voor irrigatie van waterbekken van zijn zacht fruit. Frank Steukers legde de werking uit van buthaangas in het kader van de klimaatopwarming met zijn witblauwrunderen. Verder waren een graanboer, een imker en een fruitteler van de partij. Zo leerden de kids alles over hard fruit, zoals “hoe maak je appelsap met een zelfgemaakte pers”? ‘s Middags kregen de 150 kinderen verse soep en een broodje met ham van een van de boeren. Elke boer had een leuk gadget of proevertje bij de stand.

Klimaatvriendelijk en duurzaam

Ook schepen Loes Ory (Open Vld-Stroop) van Borgloon is overtuigd: “Dit is een heel schoon project om kinderen, juffen en meesters kennis te laten maken met de boerenstiel in combinatie met het wetenschappelijke en het technische aspect ervan. De link met de korte keten en met de klimaatuitdagingen wordt gelegd. Chique!”

In Sint-Truiden neemt een tuinbouwbedrijf in Zepperen de gastvrijheid voor haar rekening. In totaal krijgen ze 252 leerlingen over de vloer. Land- en tuinbouwers wandelen met hen door de leefwereld van dieren en landbouwproducten en -machines.